Izvor:
05.06.2017 u 17:21
0

ISTRAŽIVAČI IMAJU REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Da li je došao kraj alergijama?

Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo da bude doživotni lek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikiriki, morske plodove i druge namirnice.

Istraživači kažu da su uspeli da "isključe" alergijsku reakciju tokom eksperimenata na miševima, koristeći gensku terapiju da "otupe" imuni sistem. Oni smatraju da na sličan način mogu da leče i astmu i predviđaju da bi testiranje na ljudima moglo da počne za pet ili šest godina.

Komentarišući studiju, vodeći britanski stručnjaci nazvali su istraživanje prvim korakom ka "svetom gralu".

Alergije nastaju kada imuni sistem preterano reaguje na potpuno bezopasne stvari. U časopisu JCI Insight, australijski istraživali objavili su da je njihova genska terapija zaustavila tu reakciju kod miševa alergičnim na protein iz belanaca.

Profesor Rej Steptou sa Univerziteta u Kvinslendu, kaže da bi njihovo istraživanje moglo da dovede do revolucije.

– To bi predstavljalo ogroman napredak za ljude sa ozbiljnim alergijama, što znači da ne bi morali da se plaše za svoj život svaki put kad odu u restoran – kaže on.

Eksperiment je podrazumevao ubrizgavanje genetski modifikovanih ćelija u koštanu srž miševa, koje su potom proizvodile nove krvne ćelije, sposobne da "isključe" alergijsku reakciju.

Istraživači se nadaju da će pronaći sličan oblik terapije i za ljude.

– Još nismo došli do jednostavne terapije, pa radimo na tome da je učinimo bezbednom i primenljivom, kako bi mogla da se koristi i kod različitih pacijenata – kaže dr Steptou.

Informer
Foto: Twitter/radiosarajevo/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter