Izvor:
05.06.2017 u 21:53
0

ČUVAJTE SVOJE OČI: Ove stvari mogu da vas oslepe, iako to nikada ne biste pomislili!

Obratite pažnju na ove stvari jer mogu da vas koštaju vašeg vida.

Možda će vas iznenaditi, ali slepilo je češće kod žena. Zapravo, dve trećine slepih osoba su žene.

Istraživanje Univerziteta Ilionios u Čikagu pokazalo je da ženama preti veći rizik od određenih vrsta glaukoma, koji može da izazove slepilo.

Pojedini stručnjaci smatraju da je glavni krivac za ovo estrogen, ali postoje i drugi razlozi koji mogu uticati na gubitak vida kao što je duži životni vek žena.

Ipak, postoje određene stvari na koje ne možemo da utičemo, ali i one na koje možemo kako bismo smanjili rizik od gubitka vida:

Rana menopauza

Menopauza ne pravi samo haos kada su temperatura tela i raspoloženje u pitanju, već može da dovede i do problema sa vidom.

Žene u menopauzi imaju znatno veći rizik za dobijanje glaukoma. U pitanju je bolest oka koja oštećuje optički nerv oka i može da dovede do slepila.

Pušenje

Pušači imaju dva puta veći rizik za dobijanje degeneracije makule. Takođe, u poređenju sa nepušačima, povećan im je rizik i za dobijanje katarakte.

Sunce

Da, glasine su tačne. Direktno gledanje u sunce može da dovede do slepila.

Lekovi

Ako ste ikada videli neku reklamu za lekove na televiziji, sigurno ste pirmetili brz monolog na njenom kraju koji nabraja sporedne efekte do kojih korišćenje tog leka može da dovede. Kod pojedinih lekova ti sporedni efekti uključuju i slepilo.

Sočiva

Mnoge osobe koje nose sočiva nekada su tokom života napravile grešku i legle uveče bez njihovog uklanjanja. Spavanja se sočivima na očima može da dovede do nedovoljnog unosa kiseonika u ovaj organ i dovede do “gašenja” metabolizma oka – što vremenom može da dovede do slepila.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/Gorgona_Grim

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter