Izvor:
07.06.2017 u 13:00
0

PRESTANITE ODMAH! Nikada nemojte piti vodu koja je prenoćila jer vam može ugroziti zdravlje!

Da li pijete vodu iz čaše koju ste ostavili veče pre? Da li ste primetili da ima drugačiji ukus?

Za razliku od mnogih namirnica, voda ne sadrži proteine i šećer i zbog toga mikrobi mogu da je vrlo lako kontaminiraju i ugroze naše zdravlje.

Voda iz česme koja je ostavljena u čaši polako počinje da poprima čudan ukus. Mnogi veruju da je to zbog mikroorganizama. Hlor koji se nalazi u njoj pobrinuće se za mali broj njih, ali na sobnoj temperaturi oni počinju ubrzano da se razmnožavaju i mogu da naprave ozbiljne probleme.

Čak i kada je u pitanju čista voda u čistoj čaši, jedan gutljaj u ceo miks ubacuje nove bacile – pored onih koje je voda pokupila iz prašine u prostoriji.

Ali to zapravo nije razlog za ustajali ukus vode. Za to je kriv ugljen-dioksid. Nakon 12 sati voda iz česme postaje “ravna” jer ugljen-dioksid iz vazduha počinje da se meša sa vodom u čaši smanjujući njen pH i dajući joj čudan ukus. Ipak, ovakva voda je najverovatnije zdrava za pijenje, piše Healthyfoodhouse.

Međutim, tu su i mikroorganizmi. Ako koristite neopranu čašu iz dana u dan, postoji veća šansa da bakterije u njoj naprave problem. Potpuno ste bezbedni ako koristite čistu čašu – sem ukoliko njen obod ne dodiruju prsti, pogotovo neoprani nakon odlaska u toalet.

Dakle, voda koja je neko vreme provela u čaši se nije pokvarila, ali ako u obzir uzmemo šta se sve u njoj nakon izvesnog vremena nalazi, stručnajci ne savetuju da je pijete, već da uzmete novu čašu i sipate svežu vodu koja će vam utoliti žeđ kako biste izbegli proliv, grčeve i slične stomačne probleme.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter