Izvor:
08.06.2016 u 02:45
0

OZBILJNA ZAVISNOST: Ovaj poremećaj nije tako bezazlen kao što mnogi misle

Stručnjaci po pitanju bolesti zavisnosti upozoravaju da kompulsivna kupovina ima isti efekat zavisnosti kao kockanje, alkoholizam i konzumiranje narkotika, objavio je britanski Standard. I ova loša navika može upropastiti život onoga o kome se radi kao i ljudi oko njega.

Stručnjaci upozoravaju da često imamo običaj da potisnemo viđenje neobuzdane kupovine kao problema. Naročito poredeći sa tradiconalnim i znanim zavisnostima. Oni takođe upozoravaju da treba da reagujete kada vidite ovakvo ponašanje kod nekoga.

Eksperti definišu zavisnost od kupovine kao nezaustavljivu težnju ka nemilostdnom trošenju novca na stvari za kojima ne postoji realna potreba ili mogućnost da se iste priušte. Neka od evropskih istraživanja govore da skoro sedam posto odraslih ima ovu zavisnost, a brojevi rastu svakoga dana.

Princip je isti kao kod ostalih zavisnosti. Imate određenu nerealnu potrebu koja će se umiriti i doneti vam osećaj egzaltiranog zadovoljstva samo ukoliko se ’uradite’/umirite kupovinom. Koliko god se bezazleno činilo šoping može učiniti da se nađete u velikim dugovima i da morate da se izolujete od voljenih.

Naravno fizičke promene se ne mogu uvideti kao kada je reč o alkoholizmu i narkoticima ali su psihički problemi isti kao kod kockara, zavisnika o seksu i radoholičara.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter