Izvor:
14.06.2017 u 16:20
0

ZAMENA ZA SUNČANJE: Nanosi se kao krema i štiti od raka kože!

više od 10 godina istraživanja, znanstvenici su pronašli tvar koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca čime se izbjegava opasnost razvoja raka kože.

Za razliku od tradicionalnih krema za samotamnjenje, koje potamne samo površinu kože, ovaj molekul deluje stimulisanjem ćelija koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.

Istraživanje je objavljeno u utorak u američkom časopisu Cell Reports. Novi molekulase još mora klinički testirati da bi se potvrdila da nije štetan za ljude. Nanosi se kao krema i omogućuje tamnjenje epiderme jedne sorte miševa koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod delovanjem ultraljubičastih zraka.

S obzirom da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža je morala razviti obrane protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.

Dr. Dejvid Fišer, dermatološkog odeljenja bolnice Masačusets Dženeral i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsetio je da je ljudska koža odličan branik u koji je teško prodreti.

Naučnici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da tamne kožu ovisno o količini materije i učestalosti primene. To veštačko tamnjenje traje nekoliko dana.

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istakao je dr Fišer.

– Koža je najveći organ našeg tijela koji može oboljeti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zrakama – zaključio je.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter