Izvor:
14.06.2017 u 16:18
0

Najnovije otkriće: ASPIRIN KOD STARIJIH OD 75 GODINA IZAZIVA SMRTONOSNO KRVARENJE!

Ljudu od 75 godina ili stariji, koji svakodnevno uzimaju aspirin kako bi sprečili srčani udar, imaju znatno povećani rizik od teškog pa čak i smrtonosnog krvarenja i trebali bi uzimati lijekove protiv gorušice kako bi smanjili tu opasnost, pokazala je najnovija naučna studija.

Između 40 i 60 posto starijih od 75 godina u Evropi i Sjedinjenim Državama svakodnevno uzimaju aspirin, navodi se u ranijim studijama, ali su dosad bili nepoznati učinci njegova dugotrajnog uzimanja kod starijih ljudi jer su u većinu kliničkih ispitivanja bili uključeni pacijenti mlađi od 75 godina.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Zanimljivosti/lekovi-01.jpg?m=1492264013
Međutim, studija objavljena u medicinskom časopisu "The Lancet" bila je jednako podijeljena na one starije od 75 i mlađe pacijente i u njoj je sudelovalo 3166 Britanca koji su imali srčani ili moždani udar i koriste lekove za razređivanje krvi kako bi spriječili novi udar.

Naučnici su istakli da rezultati studije ne znače da stariji pacijenti trebaju prestati uzimati aspirin. Umjesto toga oni preporučuju široku uporabu inhibitora protonske pumpe – lijekova protiv želučane kiseline – kao što je omeprazol, koji mogu smanjiti rizik od krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta za 70 do 90 posto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter