Izvor:
18.06.2017 u 14:27
0

SAVETI KOJE MORATE USVOJITI: Recite nam koliko imate godina, mi ćemo vama na koji pregled treba da odete!

– Svako jednom godišnje treba da se podvrgne sistematskom pregledu koji podrazumeva nekoliko osnovnih testova koji otklanjaju sumnju na rak. Treba uraditi i analizu krvi da bi se proverio nivo gvožđa i funkcija tiroidne žlezde. Ako neko ima genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti, ako puši, ima prekomernu težinu, dijabetes ili visok pritisak, lekar će predložiti da se uradi i EKG – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista Doma zdravlja Voždovac.

Kada je reč o preventivnim pregledima, statistika pokazuje da je tek svaka treća žena u Srbiji starija od 20 godina uradila Papanikolau test, a svaka 10. starija od 40 godina obavila je mamografski pregled dojki. Preventivne preglede u našoj zemlji obavlja samo četvrtina stanovnika, što je u poslednje dve decenije dovelo do povećane stope smrtnosti, a teška oboljenja javljaju se u sve ranijem dobu.

– Žene jednom godišnje treba da urade PAPA test kako bi se na vreme uočile eventualne promene na grliću materice i da bi se sprečila pojava karcinoma. Muškarci treba jednom mesečno sami da pregledaju testise zbog prevencije raka prostate, a posle 50. godine trebalo bi jednom godišnje da idu i na preglede debelog creva – kaže dr Dimitrijević.

Od 20. godine

U ovom periodu treba proveriti nivo holesterola u krvi. Ako je normalan, treba ga proveriti za tri godine. Jednom godišnje treba ići kod zubara. Ako neko ima problema s vidom, neka se obrati očnom lekaru. Dr Dimitrijević kaže da je poželjno redovno meriti pritisak, a žene jednom mesečno treba same da pregledaju dojke.

OD 30. GODINE

Treba proveriti nivo lipida u krvi jer je povećana količina masnoća glavni uzrok nastanka ateroskleroze, koja izaziva srčana oboljenja. Ako je rezultat normalan, uraditi kontrolu za godinu dana. “Žene treba da nastave sa samopregledom dojki, a ako im je u porodici neko imao rak dojke, treba da odu na ultrazvučni pregled”, kaže dr Dimitrijević.

OD 40. GODINE

Na preglede kod očnog lekara treba ići na svake dve godine. Posle 45. obavezno uraditi detaljan pregled na glaukom. Krvni pritisak kontroliše se svake godine. Ukoliko je nekome nivo holesterola i dalje u normali, treba da ga proverava na svakih pet godina. Bar jednom u pet godina obaviti kompletan sistematski pregled. “Već od 40. godine sve žene bi trebalo jednom godišnje da idu na mamografski pregled dojki“, objašnjava doktorka.

OD 50. GODINE

Treba uraditi kompletan sistematski pregled i vakcinisati se protiv gripa. Žene jednom godišnje treba da idu na mamografiju. Na svaka tri meseca proveravati nivo šećera u krvi. „U menopauzi se povećava rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze i zato obavezno treba uraditi test gustine kostiju. Tako se može utvrditi stepen rizika od nastanka osteoporoze i preloma kostiju. Jednom godišnje treba uraditi EKG. Takođe, kolonoskopiju, pregled debelog creva kojim se otklanja rizik od razvoja polipa ili karcinoma”, kaže dr Dimitrijević.

Blic
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter