Izvor:
20.06.2017 u 22:22
0

OVA BILJKA JE ČUVAR ZDRAVLJA: Recept naših baka je spas za srce, pluća i protiv stresa!

Od davnina je naš narod ovoj biljci poverio ulogu zaštitnika zdravlja, verujući da je se plaše svi demoni i bolesti.

Ovih godina ponovo se prisećamo gloga koji je donedavno bio potpuno zaboravljen i služio je samo kao živa ograda u dvorištima nekih kuća. To je prava šteta kada se uzme u obzir da njegovi plodovi, ali i lišće obiluju lekovitim svojstvima.

Tako cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

U našem narodu su rituali vezani za zdravlje i glog neraskidivo vezani. Bilo je jako ukorenjeno verovanje da bolestan čivek treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i na njega ga okači uz reči "U glog ulog, a u telo odlog." Od davnina je naš narod ovoj biljci poverio ulogu zaštitnika zdravlja, verujući da je se plaše svi demoni i bolesti.

Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.

Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga,koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

POTREBNO JE:

60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga

3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola

Staklena tegla koja se hermetički zatvara

PRIPREMA:

Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara, i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri meseca.

KORIŠĆENJE:

Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno, i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/aerztezeitung

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter