Izvor:
29.06.2017 u 12:23
0

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Ako prestanete da jedete ovu „lošu“ namirnicu dok ste na dijeti – UGOJIĆETE SE!

Smanjivanje količine soli koju konzumirate je dugo bio način da dođete do vitke linije.

Međutim, stručnjaci su otkrili da smanjenje unosa soli zapravo može dovesti do povećanja telesne mase.

Ukoliko smanjujete unos soli, povećavate želju za unosom slatkih i slanih jela, koje inače ne biste jeli, a to može dovesti do gojaznosti.

Ova teorija potekla je iz jedne studije, objavljene u “Pharmacology Biochemistry and Behaviour”, iz 2004.

Istraživači su testirali miševe i pronašli da su oni imali nizak nivo natrijuma (soli), a njihovi mozgovi postali su osetljivi prema sistemu nagrađivanja i učinili ga hiperaktivnim.

Međutim, Keri Gans, autor knjige “The Small Diet Change”, upozorila je na to da se to verovatno dešavalo zbog njihovog ograničenja, a ne zbog promene hemije u mozgu.

Ona se slaže da nikada ne bi trebalo potpuno izbaciti pojedinačne sastojke ili hranljive materije kako biste izgubili na težini.

Umesto toga, trebalo bi da budete sigurni da dobijate dovoljno proteina i vlakana i da ne brinete previše o sadržaju natrijuma.

Keri je dodala da kada kupujete proizvode na kojima piše “nizak nivo natrijuma” ili “bez natrijuma”, oni često sadrže dodatne šećere i kalorije u velikim količinama.

Natrijum je ključan element za pravilno funkcionisanje organizma, jer pomaže u održavanju hidratacije i ravnoteže elektrolita kao i regulaciju krvnog pritiska i nivoa vode u organizmu.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/KyotoWeeb

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter