Izvor:
04.07.2017 u 21:02
0

ONE SU DOBAR IZVOR ENERGIJE: Evo zašto je veče najbolje vreme kada treba jesti banane!

Banana je voće koje sadrži sve što je ljudskom organizmu potrebno. Ako pratite teniske mečeve, sigurno ste primetili da igrači u pauzama između gemova uzmu jedan ili dva zalogaja banane. One su dobar izvor energije, a ujedno nadoknađuje elektrolite koji se gube tokom treninga.

Banana je idealna hrana i za bebe, jer ne izaziva alergije, lako se vari i dobar je izvor energije. Pomaže u borbi protiv depresije zbog visokog nivoa triptofana koji se pretvara u serotonin, hormon sreće. Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo šećera u krvi te pomaže u podizanju raspoloženja i ublažavanja PMS simptoma. Jača krv i pomaže u lečenju anemije, jer sadrži gvožđe.

Iako povećava nivo energije u toku dana, najnovija istraživanja otkrila su da je vrlo efikasna i kada nastupi noć jer suzbija insomniju.

Reguliše san

Banane su bogate triptofanom, amino kiselinom koja pomaže telu da proizvodi serotonin – neurotransmitera koji reguliše san.

Serotonin je prirodni anti-depresiv i može smanjti uticaj nervoze, nesanice, kao i drugih promena raspoloženja – umor, razdražljivost, uznemirenost, bes i agresija – objasnio je Kejsi Bjork iz udruženja “Healthy Simple Life”.

Sadrže melatonin

Triptofan nije jedini razlog znog kojeg će vam banane pomoći da se odmorite. Studija objavljena 2012. u časopisu Istraživanja epifize pokazala su povezanost između konzumiranja banana i povećanja melatonina, hormona koji kontroliše cikluse buđenja i spavanja.

Naučnici su otkrili da konzumiranje ekstrata soka od banane – koja je isto što i pojedene dve banana, povećava nivo melatonina za 0,14 miligrama. U prošlosti, istraživači sa MIT otkrili su daporast od samo 0,10 miligrama melatonina može smanjiti vreme koje je potrebno osobi starijoj od 50 godina sa naznakam insomnije da se uspava.

Pune su minerala koji opuštaju mišiće

Ovo južno voće sadrži kalijum i magnezijum, koji će vam opustiti mišiće i učiniti vas manje napetim.

Studija objavljena u Evropskom časopisu ispravne ishrane pokazala je da su osobe koje su manje spavale imale običaj da svakoga dana unose 365 kalorija više.

Naše istraživanje dosta pažnje obraća spavanju, koje je uz način ishrane i vežbanje, ključan faktor za mršavljenje – izjavila je Haja Al Katib, vođa istraživačkog projekta.

Sledeći put kada primetite da se prevrćete u krevetu i ne možete da spavate, umesto da počnete da brojite ovce, pojedite jednu bananu i vratite se u posteljinu. Njena čarobna dejstva brzo će početi da deluju, pa ćete vrlo lako utonuti u san.

Izvor: Telegraf
Foto: YouTube Printscreen/Banana Phone, Authority Nutrition

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter