Izvor:
06.07.2017 u 19:01
0

PLJUJETE KRV DOK PERETE ZUBE? Rešite se ovog problema na prirodan način!

Mnogi od nas suočavaju se sa ovim problemom, koji može da bude vrlo opasan po zdravlje. Evo šta vam je činiti da ne bi došlo do toga.

Pravilna i redovna higijena zuba nešto je o čemu bi svi trebali voditi računa, i nešto o čemu nas uče od malih nogu. Ako se ne održava može dovesti do raznih komplikacija, a jedna od njih je upala desni ili gingivitis, koji može dovesti do hronične upale koja uzrokuje ispadanje zuba.

Da li se i vama događa da kada perete zube, zubno mesto prokrvari i “pljujete krv“? Desni ne bi smele da krvare , tako da je vreme da zakažete termin kod svog stomatologa.

Krvarenje desni poprilično je često kod odraslih osoba, čak oko 90 odsto odraslih se bori sa ovim stanjem. Reč je o gingivitisu, najčešćoj upali usne šupljine, nakon karijesa.

Upalu zubnog mesa uzrokuje plak i kamenac na zubima koji sadrže bakterije.

Ako se ne leči i ne održava pravilna higijena usne duplje, gingivitis se može razviti u hroničnu upalu koja uzrokuje ispadanje zuba.

Kada desni obolele od gingivitisa oni jako pocrvene, postanu meke i sjajne te oteknu. Lako krvare na najmanji nadražaj – npr. četkicom za zube. Posebno su osetljive trudnice i dijabetičari, a kod dece se retko pojavljuje.

Ono što možete napraviti sami je odmah pojačati higijenske navike usne šupljine. Dvaput dnevno specijalnim koncem skidajte naslage (plak) sa zuba, a da biste bili sigurni da ste naslage u potpunosti uklonili, možete da žvaće tablete za otkrivanje naslaga na zubima.

Kako biste sprečili napredovanje upale koje u konačnici može dovesti i do gubitka zuba, javite se svom stomatologu koji će odrediti stepen upale i pristupiti lečenju kako se bolest ne bi proširila.

Lečenje lekovitim biljem

Ako imate blagi oblik gingivitisa, lekovito bilje može vam pomoći u suzbijanju bakterija.

Kamilica (Matricaria recutita), odnosno čaj od kamilice odličan je izbor za grgljanje, ispiranje usne duplje jer sadrži nekoliko protivupalnih i antiseptičkih sastojaka. Napravite jak čaj od kamilice i pijte nakon obroka ili koristite kao sredstvo za ispiranje usne duplje.

Izbacite iz svoje ishrane šećer i koristite sladić (Glicirrhiza glabra, slatki koren).

Echinacea se, u knjizi kalifornijskog travara i botaničara Kristofera Hobbsa naziva priručnik za lečenje lekovitim biljem, preporučuje i za lečenje gingivitisa. Ova biljka deluje protiv bakterija i jača imuno sistem. Dodajte jednu ili dve kapi tinkture echinacee čajevima za lečenje gingivitisa ili vodicama za ispiranje usta. Ako osetite peckanje i privremeno utrnuće jezika, ne brinite. Ta je pojava bezopasna.

Baštenski neven (Calendula officinalis) svojim delovanjem protiv bakterija, virusa i u jačanju imuno sistema, može pomoći u lečenju gingivitisa. Ali, budite oprezni ako ste alergični na polen jer je verovatno da ste alergični i na ovu biljku.

Menta ili Nana (Mentha piperita) odlično je sredstvo za borbu protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Pijte čaj od nane ili njime ispiriote usnu duplju.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/BrzeVijestiNET

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter