Izvor:
07.07.2017 u 13:57
0

A MOŽETE JE LAKO SPREČITI: Na svakih sat vremena u Srbiji od ove bolesti umre jedan čovek!

Svakih 15 minuta neko u našoj zemlji doživi moždani udar, a za svaku četvrtu osobu on bude fatalan. Da stvar bude gora, u devet od deset slučajeva, moguće je bilo sprečiti da do šloga uopšte dođe.

Kada bismo samo malo pazili na svoje zdravlje, ljudi više ne bi umirali od posledica moždanog udara, a ne bi bilo ni onih koje je ova bolest napravila nepokretnima.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi na “McMaster” univerzitetu pokazuje da postoji 10 faktora rizika, koji su odgovorni za 90 odsto svih moždanih udara. A sve njih je moguće sprečiti.

Među njima je naznačajniji previsoki krvni pritisak, čija bi eliminacija dovela do za 48% manji rizik za moždani udar, piše naučni časopis “The Lancet”, a prenosi portal Pliva.

Prema podacima prikupljenim od oko 27.000 osoba sa svih strana sveta, eliminacija telesne neaktivnosti bi za 36 odsto smanjila rizik od šloga. Slede masnoće u krvi (27%), nekvalitetna ishrana (23%), gojaznost (19%), pušenje (12%), poteškoće sa zdravljem srca (9%), preterana konzumacija alkohola (6%), stres (6%) i dijabetes (4%).

Naučnici dodaju da se njihovi nalazi odnose na oba pola, bez obzira na uzrast i kontinent na kojem ispitanici žive.

Izvor: telegraf.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter