Izvor:
10.07.2017 u 20:26
0

NEMOJTE SE IGRATI: Evo zašto nikako ne smemo da se češemo kada nas ujede komarac i koliko je to zaista opasno!

Niko ne može da kaže da je prijatno kada nas komarac ubode, ali čini se da ako popustimo želji da se počešemo, pravimo opasnu grešku i ugrožavamo zdravlje.

Istraživači tvrde da otoci i upale koje imamo nakon što nas ujede komarac mogu da pomognu opasim virusima kao što su Zika i virus Zapadnog Nila zaraze i brže se prošire kroz naše telo.

A svako ko se ikada počešao nakon uboda komarca zna da to dovodi do oticanja na koži, ali ne i koliko je to opasno.

Najnovija studija posmatrala je ubode koji dolaze od aedes aegypt komaraca koji su poznati po tomeš to mogu da prenesu denge groznicu i Zika virus.

Naučnici su podeliil miševe u dve grupe – one koje je ujeo komarac koji nosi virus i one kojima je virus direktno ubrizgan. Sudeći po rezultatima objavljenim u žurnalu “Imunitet”, pljuvačka od komaraca dovela je do toga da bela krvna zrnca pojure do mesta uboda i stvore otok.

Bela krvna zrnca su srce našeg imunog sistema i štite naše telo od zaraznih bolesti.

Međutim, u slučaju uboda komarca, umesto da se bore protiv infekcije, neke od ćelija su i same postale zaražene. One su nakon zaraze bile u stnjau da šire virus kroz telo poput šumskog požara.

Miševi kojima je virus bio ubrizgan nisu imali isti upalni odgovor na infekciju i on se nije istom brzinom širio kroz telo.

Zato je važno da se ne češemo jer upala na koži može da pomogne širenju infekcije. Umesto toga, najbojle je da preko mesta uboda stavite hanzaplast i jednostavno se suzdržite od češanja jer ćete na taj način prekinuti histaminske procese koji pridužavaju svrab.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/HELLO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter