Izvor:
18.07.2017 u 01:15
0

OTKRIĆE KOJE BUDI NADU: Naučnici pronašli gene povezane sa Alchajmerovom bolešću!

Uzbudljivo otkriće dva gena koji se povezuju sa Alchajmerovom bolešću moglo bi dovesti do novih terapija za ovu trenutno neizlečivu bolest, kažu naučnici.

Utvrđeno je da jedan od njih sprečava razvoj bolesti, dok različite mutacije drugog povećavaju šanse od dobijanja Alchajmera.

Iako su geni koji utiču na verovatnoću dobijanja ovog oblika demencije i ranije otkriveni, ova otkrića nude mnogo veću šansu za razvoj efikasnog tretmana.

Dr Rebeka Sims sa Univerziteta u Kardifu kaže da ovi geni sugerišu da imune ćelije u mozgu igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti.

"Ovo je mnogo uzbudljivije otkriće gena koji se povezuju s Alchajmerom od prethodnih. Ranije se nije znalo kako oni funkcionišu", kaže dr Sims.

Za razliku od drugih gena, ova dva – PLCG2 i ABI3 – izazivaju promene u proteinima uključenim u bolest.

Ovi geni pronađeni su u DNK desetina hiljada pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti, za razliku od ljudi koji nemaju taj oblik demencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature".

Izvor:B92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter