Izvor:
21.07.2017 u 16:10
0

ZAPANJUJUĆI PODACI:Svake godine 9 miliona ljudi u svetu doživi prelom zbog osteoporoze!

U našoj je prirodi da ignorišemo stvari koje su neprijatne i skloni smo verovanju da ono što ne vidimo i ne osećamo, zapravo i ne postoji.

U slučaju osteoporoze, "tihe" bolesti koja na početku ne daje nikakve simptome, ignorisanje problema može se pokazati fatalnim.

Svaka treća žena i svaki peti muškarac starosti preko 50 godina doživi prelom zbog osteoporoze, gde prelom kuka ima najozbiljnije posledice. Nakon preloma kuka jedan od pet pacijenata umre u prvoj godini nakon preloma, a veliki deo njih ostane trajno zavistan od tuđe pomoći.

Prelomi zbog osteoporoze imaju očigledne fizičke i funkcionalne posledice kao što su ograničeno kretanje i invalidnost, zavisnost od tuđe pomoći i bol. Takođe, značajan je i efekat na psihu i okruženje obolelog: pacijenti su uplašeni i uznemireni, uzdržavaju se od fizičkih aktivnosti i društvenih kontakata.

Pored toga, osteoporoza ima snažan uticaj i na porodične odnose. Žene, na primer, koje su godinama bile stub porodice, sada postaju potpuno zavisne od pomoći drugih. U ovom slučaju doživljavaju sebe kao "teret", lišene osećanja lične vrednosti i samopoštovanja. Sa druge strane činjenica da su primorane da budu smeštene u dom razori mnoge porodice.

Prelomi u starijim godinama često označavaju i početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Saznanje da izlečenje ne postoji i da će vremenom biti sve gore može da obeshrabri i baci u očaj čak i najstabilnije pojedince. Stoga jednostavno ne smemo sebi da dozvolimo da ignorišemo problem.

Prevencija je najbolje rešenje

Najbolji način da se spreče prelomi je ojačati kosti i držati osteoporozu pod kontrolom. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, ali to je nemoguće ukoliko nema dovoljno vitamina D3. Stoga je obavezan dodatni unos vitamina D3 koji će povećati apsorpciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje, ali to nije sve.

Vitamin K2 štiti od osteoporoze i preloma

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova, kvni sudovi, bubrezi i ostala meka tkiva. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju, krvni sudovi skloni pucanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti sprečava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu. Meta analiza iz 2006. godine koja je obuhvatila 13 studija pokazala je da primena vitamina K2 povećava gustinu kostiju i smanjuje prelome kuka za 80 posto, a prelome kičmenog stuba za 60 posto.

izvor/telegraf

foto/vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter