Izvor:
22.07.2017 u 02:24
0

VODITE RAČUNA: Bolesti koje nam prete ukoliko predugo nosimo mokar kupaći! (foto)

Svaka žena reaguje drugačije na spoljne uslove. To prvenstveno zavisi od imuniteta organizma i o sklonosti razvoja infekcija intimne regije.
Gljivične infekcije i upale jajnika i bešike, oboljenja su koja mogu da pokvare letnju uživanciju i boravak na moru ili bazenu.

Ove neprijatnosti javljaju zato što se na moru opustimo, ne vodimo toliko računa, pa nam više nije bitno da li je kupaći kostim potpuno mokar, da li hodamo bosi po pločicama, da li je toalet sasvim čist ili da li smo seli na tuđi peškir.

1. Upala bešike

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, trebalo bi dame da budu oprezne kada koriste javni toalet gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje praćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti neugodni. Ako ih primetite potrebna vam je pomoć lekara i uzimanje barem dve litre tečnosti, kako biste se otarasali bakterije.

Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti na bazenu, dok su ovakve situacije na moru retkost. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju slab imunitet i izložene su stresu.

Gljivično oboljenje koje je najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti iscedak, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

3. Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi su praćeni bolovima u donjem delu stomaka, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura. Upala ovog tipa leči se antibioticima i savetuje se izbegavanje hladne napitke i hodanje bez papuča. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako bi se ugrejali.

Prevencija

1. Pre odlaska na more i za vreme boravka na moru preporučuje se uzimanje probiotika koji povećavaju kiselost kože i sluznica vagine te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

2. Ženama koje imaju slab imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja, nakon svakog kupanja u moru ili bazenu savetuje se promena kupaćeg kostima kako bi se izbegle vlažnost intimnog područja.

3. Ženama se savetuje da se jave na pregled ginekologu jer ukoliko same kupe neki lek, a bez prethodnog pregleda, mogu samo naneti štetu i pojačati simptome, ukoliko taj lek nije bio pravilno odabran.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter