Izvor:
02.08.2017 u 15:18
0

DA VAM SE LETOVANJE NE PRETVORI U PAKAO: Bez ovih lekove ne krećite na put!

Uz kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i meleme protiv opekotina, svoju mini apoteku trebalo bi da snabdete još nekim lekovima ukoliko idete na letovanje. Lekovi protiv najčešćih letnjih i morskih boljki posebno su neophodni ako putujete sa decom.

Prehlada, sunčanica, proliv, ujedi insekata najčešći su uzroci zbog kojih letovanje može da nam presedne. Prema statistikama, u proseku svaka osoba na godišnjem odmoru prosečno dva i po dana provede bolesna ili prikovana za krevet. Zato je dobro da budete spremni bez obzira da li na more idete u Grčku, Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku ili neku drugu egzotičnu destinaciju.

Ako krenete na put obavezno sa sobom ponesite alkohol – u slučaju da se na letovanju povredite, lekovi protiv bolova i mogućih alergija, tablete protiv mučnine za one koji loše podnose putovanja, kao i nekoliko antibiotika, za svaki slučaj.

Lekovi protiv mučnine

Već na početku puta može se javiti muka i povraćanje, što su znaci bolesti putovanja. Ovu bolest mogu pratiti i glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bledilo, pad pritiska. Za ublažavanje ovih tegoba, jedan sat pred polazak na put uzimaju se lekovi dimigal ili dramin. Preparati iz ove grupe lekova izazivaju pospanost, utiču na smanjenje pažnje i ne preporučuju se vozačima.

Tablete protiv bolova

Obavezno treba imati sa sobom neki lek protiv bolova, jer je velika verovatnoća da će nekoga od članova porodice za vreme odmora boleti glava (ili u toku puta) ili neki mišić. Ukoliko imate decu, obevezno ponesite nešto za snižavanje temperature jer se može desiti da neko dete dobije temperaturu za vreme puta ili odmora.

Lekovi protiv stomačnih tegoba

Najčešće bolesti na godišnjim odmorima su povraćanja i prolivi. Uzrok su mikroorganizmi na koje nismo naviknuti i higijenski uslovi lošiji od onih koje imamo kod kuće. Da biste izbegli opasnosti u područjima s niskim higijenskim standardom jedite samo kuvane ili oljuštene namirnice i konumirajte flaširanu vodu.

Pre odlaska na godišnji odmor možete ojačati sistem za varenje. Dve, tri nedelje pre putovanja jedite probiotske mlečne proizvode koji će pomoći uspostavljanju normalne crevne flore.

Proliv nemojte zaustavljati, kako bi uzročnici što lakše i brže izašli iz organizma, ali jedite umereno i uzimajte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju. Poželjno je poneti neke od lekova za prirodno regulisanje crevne flore pošto su na odmoru česti problemi sa stomakom usled promene pijaće vode ili načina ishrane.

Kapi za oči

Za odrasle ili za decu koja imaju osetljive oči treba poneti i kapi za oči ili fiziološki rastvor za ispiranje očiju usled iritacije prašinom, trunjem ili dimom.

Lekovi protiv alergije

Osobe sklone alergijama treba obavezno da sa sobom nose lekove protiv alergije. Napadi jake alergije mogu biti veoma opasni ne samo po zdravlje nego i po život. Ako duže boravite u prirodi, postoji mogućnost da vas ujede neki insekat ili dobijete reakciju na neku biljku. Onima koji su skloni alergijama, savetuje se da ponesu presing jer taj lek ne izaziva nikakve posledice.

Alkohol i hidrogen

Alkohol i hidrogen u malim bočicama, kao i vata, mogu zatrebati za ispiranje rana ili za masažu pri povišenoj temperaturi.

Antiseptici

Antiseptici za rane su vam takođe potrebni: u vidu spreja, sterilna gaza ili hanzaplast za posekotine, opekotine ili ujede nekih insekata.

Telegraf
Foto: Twitter/LaTribune/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter