Izvor:
03.08.2017 u 14:00
0

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV NASLEDNIH BOLESTI: Naučniic prvi put uspešno „uredili“ DNK!

Naučnici su po prvi put uspešno otklonili iz embriona deo DNK koji izaziva smrtonosna oboljenja srca koja su nasledna. To potencijalno otvara vrata mogućnosti da se spreči 10.000 poremećaja koji se prenose generacijama, navodi BBC.

Tim američkih i južnokorejskih naučnika dozvolio je da se embrioni razviju pet dana pre nego što je eksperiment zaustavljen.

Ovaj eksperiment nagoveštava budućnost medicine, a "uređivanje" DNK putem nove tehnologije nazvane Crispr otvara nebrojene primene u medicini i uključuje ideju brisanja genetskih nedostataka koji izazivaju bolesti, počev od cistične fibroze do raka dojke, prenosi BBC.

Glavni naučnik u istraživačkom timu sastavljenom od stručnjaka sa Univerziteta u Oregonu i Instituta Salk kao i Instituta za bazične nauke u Južnoj Koreji, dr Šukrat Mitalipov, izjavio je da će svaka generacija nastaviti ovu vrstu "popravke" gena koji su odgovorni za nasledne bolesti.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Twitter/ Thomas Young

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter