Izvor:
16.08.2017 u 13:33
0

SAČUVAJTE VAŠE OČI: 7 grešaka kojima nanosite veliku štetu!

Zdravlje očiju izuzetno je bitno. Za njegovo održavanje nije dovoljno obaviti samo godišnji lekarski pregled, već svakodnevno brinuti o našim očima. Donosimo vam sedam loših poteza kojima ugrožavamo zdravlje naših očiju.

Kako biste što bolje očuvali zdravlje vaših očiju, ne biste smeli…

1. Spavati sa kontaktnim sočivima

Spavanje sa sočivima nikako se ne preporučuje jer ona mogu blokirati dotok kiseonika do rožnjače, što dalje može dovesti do raznih infekcija. Ako nije reč o vrlo kratkom odmoru, izbegavajte spavanje sa sočivima.

2. Izbegavati lekarske preglede

Vrlo je važno da obavite godišnji pregled očiju. Tada oftalmolog može uočiti određene stvari koje mi sami kod kuće ne bismo ni primetili, a koje bi mogle predstavljati i zdravstvene probleme.

3. Zanemariti rok trajanja proizvoda

Korištenje kontaktnih sočiva, kapi za oči i raznih rastvora nakon što im je istekao rok trajanja nije dobra ideja. Probajte da stvorite naviku da barem svakih nekoliko nedelja proveravate rok proizvodima koje koristite.

4. Nanositi olovku na unutrašnji deo oka

Na unutrašnji deo linije trepavica ne bismo smeli nanositi olovku jer se šminka može izmešati sa suzama, može prekriti sočiva sa raznim česticama i tako preneti bakterije u oči. Stoga trudite se da olovku nanosite na spoljni deo linije trepavica.

5. Spavati sa šminkom

Ovaj potez jednako je loš za vašu kožu, kao i za oči. Spavanje sa šminkom može začepiti žlezde oko očiju i tako povećati rizik od iritacije kože, bubuljica i čmička. Važno je da uvek pre spavanja skinete šminku sa lica.

6. Preterano koristiti kapi za oči

Kapi koje smanjuju crvenilo oka trenutno su rešenje, a nikako dugotrajno. Ako ih prečesto stavljate, a crvenilo se samo pogoršava, vreme je da posetite lekara kako bi vam on dao pravu dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman.

7. Izbegavati nošenje sunčanih naočara zimi

Sunce može oštetiti naše oči tokom cele godine, a ne samo leti. Stoga je izuzetno važno nositi kvalitetne sunčane naočare sa visokom UV zaštitom i tokom zimskih dana.

Lepota i zadravlje.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter