Izvor:
23.08.2017 u 16:20
0

STRUČNJACI TVRDE: Naše oči mogu da nam ukažu na ovu bolest čak 20 godina pre njenog početka! (foto)

Stručnjaci tvrde da oči mogu da vam otkriju da li ćete imati Alchajmerovu bolest.

Stručnjaci iz Los Anđelesa pronašli su način kako da neinvazivnim testiranjem očiju, otkriju simptome Alchajmerove bolesti čak 20 godina pre njenog ispoljavanja. Upoređivanjem rezultata testa očiju sa snimkom mozga pokazuje se da je test uspešan u otkrivanju “plaka” koji se skuplja u mozgu, a deo je simptoma ove opake bolesti.

Ranije jedini način da se uspostavi tačna dijagnoza ove bolesti, bila je posthumna analiza mozga pacijenta.

Tokom istraživanja pacijenti su pili tečnost koja sadži “kurkumin”, prirodnu komponentu kurkume. Zbog tog sastojka, “amiloidni plak” u retini, delu mozga, tako svetli da se to na snimku dobro vidi. Taj snimak se upoređuje sa snimcima retine mozga mlađih i zdravih pacijenata. Dobijeni rezultati su tačni isto kao i oni dobijeni invazivnim metodama.

Lekari za Alchajmerovu bolest kažu da se nakupljanjem proteina prouzrokuje smrt nervnih ćelija, a to ometa transmitere koji prenose poruke iz mozga, koje vremenom nestaju. To je ustvari gubitak pamćenja, orijentacije i sposobnosti mišljenja i rasuđivanja.

Veruje se da smrt moždanih ćelija u Alchajmerovoj bolesti je u vezi sa kombinacijom zapaljenih promena mozga, tanglima koje se razvijaju unutar neurona i razvojem plaka između moždanih ćelija. Istraživači smatraju da ovi plakovi i tangle oštećuju komunikaciju između nervnih ćelija, ometajući procese koji pomažu opstanku moždanih ćelija.

Ovo je veliki napredak jer rano otkrivanje smanjivanja aktivacije astrocita u mozgu moglo bi zaustaviti bolest od razvoja ili promene njenog napredovanja.

Za ovu bolest još ne postoji lek, a pacijenti u proseku žive do sedam godina od uspostavljanja dijagnoze, mada ima slučajeva koji su živeli i do 15 godina. Usled bolesti nastupa težak gubitak pamćenja, zaboravljanje najbližih članova porodice, porodičnih stvari ili lokacija, sposobnost hodanja.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, čineći oko 60 do 80 posto svih slučajeva.

Prvi zabeleženi slučaj Alhajmerove bolesti je bila Augusta Deter 1902.godine.

Alo

Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter