parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

NE ZANEMARUJTE IH AKO TRAJU VIŠE OD DVE SEDMICE: Ovih 10 simptoma mogu upućivati na razvoj karcinoma!

 

Ako ovih 10 simptoma potraju više od dve sedmice i osetite zabrinutost, vreme je za posetu doktoru.

 

1. Promene na grudima

Ako opipate kvržicu, ne smete je ignorisati, čak i ako vam je mamograf normalan, upozorava dr. Kerolajn koja je i sama prebolela rak dojke. Pazite i ako su se bradavice počele ljuštiti jer bi to moglo inicirati na bolest bradavice koja se povezuje sa rakom dojke u čak 95 posto slučajeva. Na pregled idite i ako se iz bradavica izlučuje mlečna tečnost ili sukrvica.

 

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 meseci bez menstruacije), svako krvarenje posle toga znak je za upozorenje. Bez obzira na to je li reč samo o kapljici krvi na donjem rublju ili jačem krvarenju, trebalo bi odmah otići kod doktora. Krvarenje može inicirati na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak endometrija ili cerviksa. 

 

3. Krv u stolici

Rak debelog creva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Nažalost, mnogi ga najpre povežu sa hemoroidima, što i jeste najčešći razlog za krv u stolici, ali pregled je ipak obavezan jer ćete samo tako biti sigurni da nije došlo do razvoja raka.

 

4. Iscedak

Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa ili pun grudvica može biti simptom raka grlića maternice. Znakovi upozorenja su kada sadrži krv i pojavljuje se između dve menstruacije. Pregled je obavezan kako bi se utvrdilo je li reč o infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

 

5. Nadutost

Rak jajnika je ubica broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima. Najčešće su to nadutost, osećaj da ste se zasitili ranije nego inače kad jedete, menjanje navika odlaska u WC, kao što je češće mokrenje, bol u donjem delu leđa ili u karlici.

 

6. Nagla promena težine koju ne možete objasniti

Dva kilograma viška nisu za zabrinutost, ali ako primetite da već par meseci postajete sve deblji, a niste promenili navike u ishrani i još uvek redovno vežbate, to može biti rezultat nakupljanja tečnosti u stomaku povezane sa rakom jajnika. Kod žena se nagle promjene težine najčešće događaju zbog poremećaja rada štitne žlezde, pa će doktor najprije napraviti test za proveru rada te žlezde.

 

7. Uporan kašalj

Kašalj koji ne prestaje ni nakon dve ili tri sedmice, a nije zbog alergija ili infekcija disajnih puteva, zahteva lekarski pregled, posebno ako iskašljavate krv. Idite i ako je kašalj produkt pušenja ili ste bili izloženi pasivnom pušenju.

Pušenje je među najčešćim uzrocima smrtnosti žena, ističu doktori, no većina dijagnoza raka pluća kod nepušača postavi se upravo ženama. 

 

8. Promene na limfnim čvorovima

Ako osetite da su limfni čvorovi tvrdi u vratu ili ispod pazuha, posetite doktora. Natečeni limfni čvorovi uglavnom su uzrokovani upalom, limfom, pa rak grudi, glave, vrata ili pluća takođe se može pojaviti kao natečeni limfni čvor. 

 

9. Hronični umor

Ako ste hronično umorni i stanje se ne popravlja ni kad se dobro odmorite i često se tako osećate, to može biti indikacija leukemije, raka creva ili želuca.

 

10. Promene na koži

Pratite promene na koži i ako primetite makar tačkicu koja vam je sumnjiva, nazovite doktora. To uključuje i ranice u ustima koje nikako da prođu. Ako još i pušite, pregled je obavezan jer ranice mogu biti znak raka usta.

Ranice ili lezije na vaginalnom području takođe reba pokazati lekaru, a lezija na vagini koja ne zaceljuje upućuje na rak vulve, kao i promene na mladežima ili sa pigmentacijom.

 

 

izvor/kurir.rs

foto/arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost