Izvor:
26.08.2017 u 23:57
0

BUDITE OPREZNI: Ovo su loše kombinacije voćnih sokova i lekova!

Istraživanja su pokazala da uzimanje pojedinih lekova s voćnim sokom značajno smanjuje njihovu efikasnost.

Pretpostavlja se da su za to odgovorni flavonoidi (jedinjenja veoma korisna po zdravlje), koji u organizmu blokiraju enzime zadužene za apsorpciju lekova u krvotok.

Naučnici sa univerziteta Zapadni Ontario otkrili su negativni efekat konzumiranja sokova od grejpfruta, pomorandže i jabuke u periodu dok se uzimaju lekovi.

O ovome naročito treba da vode računa osobe koje koriste antihistaminike, kontraceptivne pilule, antimikrobne lekove i benzodiazepine, kao i medikamente za snižavanje povišenog nivoa masnoća u krvi.

Sok od grejpfruta povećava koncentraciju nekih lekova u krvi do potencijalno toksičnih vrednosti, a ustanovljeno je da se to odnosi na gotovo 50 medikamenata.
Međutim, treba imati u vidu činjenicu da negativni efekat voćnih sokova na apsorpciju lekova traje najduže četiri sata, pa osobe koje su pod terapijom u određeno vreme bezbrižno mogu da ih konzumiraju.

Lekovitobilje.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter