Izvor:
29.08.2017 u 15:07
0

MUŠKARCI OPREZ: Lekari otkrili šta ubija plodnost!

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lekovima i deterdžentu smanjuju kvalitet sperme. Osim toga, naučnici su otkrili da parabeni menjaju oblik spermatozoida i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću.

Oni menjaju i DNK u spermi i tako ograničavaju brzinu spermatozoida, što sve zajedno utiče na teškoće pri začeću. Spermatozoidi postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Vrlo je teško izbeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati da smanjimo njihov uticaj korišćenjem proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene, objašnjavaju stručnjaci koji su radili na ovoj studiji. Ovo istraživanje je uključilo uzorke 315 muškaraca koji su već posećivali kliniku za
plodnost. Potom je istraženo kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih hemikalija bila povezana s neplodnošću.

Jedna vrsta parabena – butilparaben – pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je uticala na njen kvalitet.

Alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter