Izvor:
05.09.2017 u 00:37
0

UPALA SINUSA: Glavobolju leče tople obloge, inhalacije i lekovite kupke!

Upala sinusa najčešće se javlja usled hladnoće, ali i kao posledica kolebanja dnevne temperature, posebno u periodima između dva godišnja doba. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može da preraste u hroničnu bolest, a sve počinje sa zapušenim nosom, bolom i pritiskom u glavi

Posle glavobolje, oboljenja sinusa (šupljine u kostima lica) jedan su od najčešćih zdravstvenih problema u regiji glave, tvrde stručnjaci. Njihova upala najčešće se javlja usled hladnoće, ali i kao posledica kolebanja dnevne temperature, posebno u periodima između dva godišnja doba. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može da preraste u hroničnu bolest, a sve počinje sa zapušenim nosom, bolom i pritiskom u glavi.

Simptomi mogu lako da zavaraju, s obzirom na to da u početnoj fazi podsećaju na običnu prehladu. Međutim, za razliku od prehlade, koja prolazi za sedam dana, začepljenost gornjih disajnih puteva, bol i pritisak oko očiju i nosa praćen otocima, pojačan sekret zelenkaste boje, blago povišena temperatura, umor i iscrpljenost ponekad mogu da traju i do tri nedelje. Hronična upala, koja može da potraje mesecima, pa i godinama je uglavnom posledica nelečenih akutnih upala.

Stručnjaci tvrde da upalu sinusa najčešće uzrokuju virusi i bakterije, alergeni i nadražujuće hemikalije, a najređe gljivice. Među uzročnicima su i klima-uređaji, ali i devijacije poput iskrivljene nosne pregrade i nosnih polipa. U svakom od ovih slučajeva dolazi do zadebljanja sluzokože, pa se sinusi, koji su i inače uski, otežano prazne.

Prirodni lekovi

Lečenje lakših upala je jednostavno. Najvažnije je obezbediti prohodnost nosne duplje i vlažnost sluzokože, a za to je potrebno piti puno tečnosti i u nos stavljati fiziološki rastvor ili rastvor na bazi morske vode.

Mogu da pomognu i tople obloge, inhalacije i lekovite kupke na bazi žalfije i kamilice. U posudu s vrućom vodom ubacite malo čaja od kamilice ili žalfije, ili nekoliko kapi eukaliptusa, pokrijte glavu peškirom i udišite paru. Voda ne sme da bude vruća kako se ne biste opekli.

Takođe, dok se tuširate toplom vodom pustite mlaz da vam se sliva preko lica. Topao vlažan vazduh i topla para omogućavaju otvaranju začepljenih sinusa.

Probajte da udištete miris sveže izrendanog rena. Ovaj koren sadrži ljute supstance koje pomažu da se sluz razredi. Nosite gumene rukavice dok rendate ren i držite ga na dobroj udaljenosti od očiju.

Mnoga istraživanja pokazuju da alicin, supstanca u belom luku, ima antibakterijska svojstva. Izmrvite čen belog luka i pomešajte ga sa četiri kašičice vode. Zatim pipetom za sipanje kapi u oči ili špricom za lekove uvucite malo ove vode sa belim lukom i stavljajte po 10 kapi u obe nozdrve dva puta na dan.

Kapi i lekovi

Možete koristiti i standardne kapi za nos koje će vam olakšati disanje. Ipak, budite pažljivi, kapi ne smeju da se koriste duže od tri dana (maksimalno pet), jer mogu da oštete sluzokožu nosa. Takođe, pijte lekove za ublažavanje bolova, savetuju lekari.

Ako bol u sinusima traje duže od nekoliko nedelja ili ako se infekcija ponavlja, dobro bi bilo da potražite savet lekara. U veoma retkim slučajevima sinusna upala se može proširiti na oči ili mozak, uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Informer.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter