parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

BUDITE SE SA SUZNIM OČIMA? Oftamolog otkriva u čemu je problem!

Ako se ujutru probudite sa zalepljenim kapcima gotovo je sigurno da imate konjunktivitis. Uzrok ovog oboljenja mogu biti alergije, bakterije, virusi i različite hemikalije. Najopasnija je virusna infekcija jer može da poprimi oblik epidemije u vrtićima, školama i radnim kolektivima.

Konjunktivitis ili upala vežnjače je česta očna bolest, a simptomi su suzenje, iritacija, pečenje i osetljivost na svetlost.

- Konjunktivitis obično prati crvenilo oka koje nastaje zbog proširenja krvnih sudova veznjače. Suzenje je vrlo izraženo i nastaje zbog subjektivnih smetnji bolesnika: osećaja stranog tela, peckanja i svraba.Povećan sekret je žućkast i gust kod bakterijskih infekcija, beličast i lepljiv kod alergijskog konjunktivitisa, a lagano ili jako zalepljeni kapci ujutro, pri otvaranju očiju, znak su gotovo svih vrsta konjunktivitisa. Spuštenost gornjeg kapka nastaje zbog otoka usled upale vežnjače i veće težine kapka – objašnjava prim. dr Ljiljana Kovač, oftalmolog.

Vrste konjuktivitisa

Alergijski konjunktivitis izazivaju polen, prašina, kozmetički preparati, buđ, životinjska dlaka...

- Pored svraba, crvenila i jakog suzenja očiju, pridruženi simptomi često su zapušen nos i kijanje - kaže dr Kovač.

Običan bakterijski konjunktivitis često je oboljenje, a prenosi se direktnim kontaktom sa infektivnim sekretom.

- Kod ove upale vežnjače javlja se obilna žućkasta sekrecija iz oba oka, a na ivicama kapaka, ponekad, nastaju krastice. Sa druge strane, specifični bakterijski konjunktivitisi su ozbiljne upale oka te je potrebno uraditi specifična laboratorijska ispitivanja da bi se propisala adekvatna terapija.

Virusne konjunktivitise, kao što i samo ime kaže, izazivaju različiti tipovi virusa.

- Vrlo su zarazni, prenosivi sa osobe na osobu, najčešće preko ruku, maramicom, peškirom, šminkom, posteljinom. Prvo je zahvaćeno jedno oko, a kasnije i drugo. Pacijenti se žale na obimnu sluzavu sekreciju, crvenilo očiju i grebanje – ističe dr Kovač.

Konjunktivitis može nastati i usled dejstva različitih hemikalija koje se na nekim radnim mestima nalaze u vazduhu ili usled njihovog prisustva u atmosferi i vodi.

- Obično se radi o različitim isparenjima prilikom upotrebe jakih hemikalija u procesu radu. Ovde spada i upala vežnjače izazvana hlorom iz bazenske vode.

Saveti oftalmologa

Obavezno dobro operite ruke ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom obolelom od konjunktivitisa

Ne koristite peškir, jastuk, maramice, kontaktna sočiva, šminku i kapi za oči osobe koja ima konjunktivitis

Prestanite s nošenjem kontaktnih sočiva dok se konjunktivitis ne sanira

Terapiju konjunktivitisa propisuje očni lekar, nemojte se sami lečiti, jer pogrešna terapija može da pogorša tok bolesti

S obzirom da postoje različite vrste konjunktivitisa, očni lekar će posle uzete anamneze i detaljno obavljenog pregleda odlučiti o kom obliku se radi. Ponekada je potrebno da se urade bris konjunktive i druga specifična ispitivanja da bi se propisala adekvatna terapija. Terapija je različita i zavisi od uzročnika. Lečenje je medikamentozno, a lekovi se upotrebljavaju u obliku masti ili kapi za oči, više puta u toku dana, najmanje nedelju dana.

 

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/moodcards

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 PAROGRAF
02:30  Parovi - Live