Izvor:
13.09.2017 u 22:09
0

VELIKO OTKRIĆE: Virus koji napada bebe, ubija kancerogene ćelije kod odraslih!

Uskoro bi mogao da doprinese izlečenju raka mozga.

Medicina napreduje svakim danom sve više i više.

Ono što jednom šteti, primenjeno drugačije, nekom drugom bi moglo da koristi.

Američki stručnjaci tvrde da čuveni "zika“ virus, koji inače može uzrokovati oštećenja mozga kod beba, zapravo ima potencijal da koristi u lečenju raka mozga kod odraslih.

Zika virus se do sad smatrao globalnom zdravstvenom pretnjom, a ne lekom. Poslednje istraživanje pokazuje da virus može selektivno da zarazi i ubije kancerogene ćelije koje je teško ubiti na mozgu odraslih osoba.

Injekcije sa zika virusom davane su odraslim miševima koji su imali agresivne tumore i moždane ćelije su ostale netaknute. Sada se čeka na testiranje na ljudima, ali naučnici veruju da bi se Zika virus mogao ubrizgati u mozak u isto vreme kada se radi operacija uklanjanja tumora koji ubija.

Ova metoda testirana je na ljudskim ćelijama u laboratoriji i bila je uspešna. Postoje različite vrsta raka mozga, a najčešći je glioblastom koji je ujedno i najteži za lečenje. Brzo rastu i šire se mozgom zbog čega je teško videti gde se završava zaraženi deo, a gde je zdravo tkivo. Radioterapija, hemioterapija i operacije nisu dovoljne za njegovo uklanjanje.

Ali, poslednje istraživanje na živim miševima i doniranom ljudskom tkivu mozga pokazala su da terapija Zika virusom može ubiti ćelije raka koje su otporne na sve dosadašnje tretmane i lekove. Bitno je istaći da je, prema mišljenju naučnika, ova metoda bezopasna za ostatak mozga odraslog čoveka.

Naučnici trenutno rade na modifikovanju virusa kako bi bio prilagođeniji ljudima. Nadaju se da će testiranja na ljudima početi za 18 meseci.

Izvor: happytv.rs/srbijadanas.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter