Izvor:
06.10.2017 u 15:40
0

Ovo je najčešći oblik raka u Srbiji: Idite na redovne kontrole i sprečite ono najgore!

Želimo da kao struka pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu (vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince), kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem možemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja. Takođe želimo da pružimo podršku već obolelim pacijentima i ukažemo na načine poboljšanja kvaliteta života i lečenja obolelih od raka pluća.

Govoreći o lečenju stručnjaci napominju da su šanse za izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

– U poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije. Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije – ističu stručnjaci.

Izvor: Aska.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter