Izvor:
08.10.2017 u 21:41
0

ZAUSTAVITE KAŠALJ: Napravite sami moćni napitak od luka, meda i limuna!

Kašalj može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi, nimalo prijatni, simptomi poput začepljenog nosa, bolova u grlu, osećaja slabosti, povišene temperature.

Leto je već iza nas, a pred nama je vreme kada se kod mnogih pojavljuje kašalj, posebno kod dece.

On može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi, nimalo prijatni, simptomi poput začepljenog nosa, bolova u grlu, osećaja slabosti, povišene temperature.

Ako tražite lekove iz narodne medicine koji će pomoći u lečenju kašlja, imamo recept.

Med, luk, limun

Verovatno će vam se činiti odbojna ideja da pomešate med i luk za lečenje kašlja, posebno ako tražite nešto protiv dečjeg kašlja, ali nemojte odmah odbaciti ovu kombinaciju. Itekako je delotvorna.

Evo kako da pripremite ovaj sirup:

Isecite 250 grama svežeg luka i stavite u posudu od nerđajučeg čelika, nikako od aluminijuma. Dodajte oko 125 grama meda, da prekrije luk i stavite na laganu vatru.

Kad med postane tečan, smanjite vatru tako da se lagano podgrejava i da se lekoviti sastojci iz luka sjedine s medom.

Zagrevajte poklopljeno da lekoviti sastojci ne ispare nego da ostanu u medu. Svakih par minuta je potrebno skloniti posudu s vatre, brzo promešali sirup kako ne bi zagoreo. Zato pazite da sve radite na slabijoj vatri.

Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) sipajte u teglu ili drugu staklenu posudu i je u frižifderu.

U mlaki sirup dodajte kašiku limunovog soka. Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.

Za decu do 10 godina: 1 kašičica, za starije od 10 godina doza je 1 supena kašika.

Savet:

Po želji možete dodati u sirup, pre zagrejavanja, kašičicu belog luka, može i u prahu, koji olakšava bol. Zatim 1 do 2 kašike bresta, suvog ili u prahu, koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 kašike sveže isečenog korena đumbira koji pospešuje cirkulaciju i sveukupno dejstvo sirupa i 1 do 2 kašike korena belog sleza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.

Pazite da ukupna količina ovih dodataka ne bude veća od dve kašike ukupno.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:cajeviza.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter