Izvor:
09.10.2017 u 17:25
0

DAME OBRATITE PAŽNJU: Da li pravilno upotrebljavate tampone?

Sigurno već znate da kondomi imaju rok trajanja, ali možda niste razmišljali o tome da ni tamponi ne traju "neograničeno", već im je rok trajanja u najvećem broju slučajeva pet godina od datuma proizvodnje.

-Tamponi se prave od pamuka, koji je pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica, naročito ako se nađe na mračnom i vlažnom mestu, kakvo je, na primer, fioka u ormariću u kupatilu. Topla para koja ostaje posle tuširanja stvara idealne uslove za razvoj mikroorganizama, a opet, većina žena tampone drži upravo u kupatilu, objašnjava jedan ginekolog iz Njujorka.

-Ako je vaše kupatilo često puno pare, ako nema prirodnu ventilaciju, trebalo bi tampone da premestite na tamno i suvo mesto, dakle, van kupatila. Ako u vaginu stavite tampon koji je zagađen plesnima, može doći do iritacije, svraba i pojačanog lučenja sekreta, pošto vagina pokušava da održi pH ravnotežu", kaže ginekolog.

Ako osetite neke od navedenih tegoba, obavezno se javite ginekologu, naravno.

Osim toga, ginekolog upozorava na još jednu sitnicu na koju ponekad ne obraćamo pažnju. Ukoliko tampone "za svaki slučaj" uviek imate jedan ili dva pri ruci, nosite ih u tašni ili neseseru, prije nego što ih upotrebite, pažljivo proverite da li je zaštitna folija neoštećena. Ukoliko je oštećena, nemojte upotrebiti taj tamopon, jer je bio izložen prljavštini koja može da izazove iritaciju, pa i bakterijsku infekciju u nekim slučajevima.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter