Izvor:
12.10.2017 u 21:48
0

TRUDNOĆA: Simptomi na koje treba OBRATITI PAŽNJU!

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu da deluju zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte šta je "bezazleno", a šta može da bude razlog za brigu i alarm da se javite svom lekaru.

Vaše telo prolazi kroz toliko mnogo promena odjednom, da je ponekad teško znati šta je normalno i očekivano, a šta zabrinjavajuće. Evo male pomoći.

Sukrvica ili krvarenje

Povremeno oskudno vaginalno krvarenje nije neuobičajeno tokom trudnoće, ali taj simptom nikako ne treba zanemariti. Obavestite vašeg lekara čak i o najmanjem krvarenju. Važno je da bude u toku sa svim promenama koje vam se dešavaju, kako bi mogao da brine o vašem i zdravlju buduće bebe.

Blago, kratkotrajno krvarenje je moguće nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda, posebno ako se koristi sonda. Nije zabrinjavajuće, jer obično ukazuje na prirodne promene u grliću materice (cerviksu), odnosno na njegovu osetljivost. Takođe, može da se javi u periodu kada je trebalo da nastupi menstruacija.

Ako krvarenje potraje, a naročito ako ga prati bol u stomaku, ili postaje obilnije – treba se odmah javiti lekaru! To mogu da budu znakovi pretećeg pobačaja, vanmaterične trudnoće, ili problema sa posteljicom (placenta praevia – nisko smeštena posteljica ili abruptio placenta – prevremeno odvajanje posteljice). U bilo kom od tih scenarija, što žena pre dobije lekarsku pomoć, tim bolje.

Ekstremno povraćanje

Neprestano pražnjenje želuca se zaista teško podnosi. Iako mnoge buduće mame sa olakšanjem isprate mučninu posle prvog trimestra, druge se tokom cele trudnoće zlopate sa preteranom osetljivošću na hranu, mukom, gađenjem i povraćanjem. Najgore prolaze one čija "nesposobnost" da zadrže bilo šta u želucu, čak i tečnost, postaje preteći problem, posebno ako duže potraje.

Hyperemesis gravidarum je medicinski termin za prekomerno povraćanje u trudnoći. To stanje dovodi do dehidratacije, malaksalosti, stalnog gubitka težine i pothranjenosti. U nekim slučajevima je potrebna kraća hospitalizacija, kako bi se pomoglo telu trudnice da se povrati.

Grčevi u stomaku

Iako ih nakon saznanja o začeću raduje višemesečno oslobođenje od bolnih menstrualnih grčeva, za neke žene nema predaha čak ni kada materica ima svog malenog "stanovnika". Gasovi, nadutost i zatvor – česte tegobe u trudnoći, mogu da dovedu do neugodnih grčeva. Takođe, nakon seksa mogu da se jave grčevi nalik menstrualnim koji ponekad mogu da potraju i nekoliko sati nakon odnosa. Mnoge buduće mame osećaju nelagodnost i bol u predelu stomaka ispod materice, posebno tokom fizičke aktivnosti. Iako to može da ograničava uobičajen način života, bezopasno je (ligamenti se rastežu, kako bi poduprli težinu materice koja raste).

Iznenadna pojava grčeva jakog intenziteta, bol u donjem delu stomaka samo sa jedne strane (mogući znak vanmaterične trudnoće), bol u stomaku koji duže traje ili ga prati neki od simptoma, poput: drhtavice, temperature, mučnine, povraćanja ili krvarenja – može da bude znak nečeg ozbiljnijeg, pa se obavezno treba javiti lekaru.

Pojačan sekret

Pojačan vaginalni sekret u trudnoći može da bude vrlo neprijatan, ali nije razlog za brigu (na to utiču hormoni i povećana prokrvljenost genitalija). Međutim, obratite se lekaru ako imate beličasti sekret koji izaziva svrab ili pečenje, jer to ukazuje na gljivičnu infekciju.

Sekret neugodnog mirisa ili ako je penast, žut, zelen ili siv, ukazuje na vaginalnu infekciju. Znak za "uzbunu" je i vodnjikav sekret, kao sluz, pre 37. nedelje trudnoće, pomešan sa krvlju (čak i sa malo roze ili braon krvi), jer može da bude znak prevremenog porođaja.

Tečnost iz vagine

Slabo curenje mokraće je bezopasno. Ali, zabrinjavajuće je ako počnete da gubite amnionsku tečnost, a niste blizu termina porođaja. Prevremeni gubitak plodove vode može da dovede u opasnost vašu bebu.

Ukoliko primetite tanak mlaz bistre tečnosti koja ističe iz vagine (konstantno slabije isticanje), ili dođe do jačeg "izlivanja" plodove vode (isticanje u mlazu), odmah nazovite lekara, jer je to moguća opomena za početak porođaja.

Jake glavobolje

Ukoliko ranije niste imali glavobolje, a javile su se u trudnoći, ili ako postanu češće ili teške, obavezno kažite vašem lekaru. Krajem trudnoće, jaka glavobolja koja duže traje, posebno ako je praćena smetnjama u vidu (zamagljen vid, "svetlucanje" pred očima, dupla slika), nesvesticom, bolom u gornjem delu stomaka, oticanjem lica ili šaka – može da ukazuje na preeklampsiju, stanje opasno i za majku i za plod. Neophodna je lekarska pomoć!

Vrtoglavica

Povremeno mogu da je uzrokuju promene u cirkulaciji krvi i variranje krvnog pritiska. Pokušajte da je predupredite, tako što ćete pre ustajanja iz kreveta da ležite na levom boku. Ležanje na leđima dovodi do pritiska uvećane materice na veliku trbušnu venu, što može da uzrokuje pad pritiska i sniženje srčane frekvencije, a time i vrtoglavicu.

Značajno je i da uzimate dovoljno hrane i dosta tečnosti (da vam ne padne nivo šećera u krvi, i da ne dehidrirate), kao i da izbegavate dugotrajno stajanje, naglo ustajanje i promenu položaja tela, grčevite pokrete. Ukoliko i pored preduzetih mera često osećate slabost, malaksalost ili vrtoglavicu, obratite se lekaru (možda je u pitanju malokrvnost). Opasno je ako vrtoglavicu prati jaka glavobolja, otežan govor, nesvestica, drhtavica i zujanje u ušima.

Prevremene kontrakcije

Važno je da znate razliku između "pravih" i "lažnih" kontrakcija. Prave porođajne kontrakcije – posle 37. nedelje trudnoće, javljaju se u pravilnim razmacima, sa povećanjem jačine i učestalosti (na pet do deset minuta). Traju i do jednog minuta, a ne smanjuju se promenom položaja, ni odmaranjem.

Pripremne ili Brakston-Hiksove kontrakcije nisu ritmične, već se javljaju sporadično, sa dužim razmacima, ne pojačavaju se, i kraće traju. Smanjuju se promenom položaja ili odmorom. Ali, ako i dalje osećate jake bolove u stomaku, krstima ili karlici, a naročito ako se javi vaginalno krvarenje – odmah idite kod lekara. Možda se radi o prevremenom porođaju.

Izvor: dnevno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter