Izvor:
15.10.2017 u 03:14
0

Prepoznajte na vreme simptome raka kože!

Kancer kože smatra se jednim od najčeših vrsta raka, a njegov glavni uzrok jeste izloženost suncu. Međutim, bolest može da se javi i kao posledica radijacije, genetike ili pada imuniteta.

Iako od raka niko nije zaštićen, najugroženijim se smatraju sledeće grupe: osobe koje su se godinama izlagale suncu ili veštačkim izvorima UVA zračenja, osobe svetle kože i svetlih očiju, sa velikim brojem mladeža, osobe u čijoj porodici posotji istorija ove bolesti. Povećanom riziku su izloženi i oni koji su se lečili od osledica radijacije, kao i oni koji žive na velikim georgrafskim visinama.

Važno je znati da postoji više oblika raka kože: solarna keratoza, odnosno crvene fleke na koži, aktinični heilitis ili prekancerozno stanje koje se obično pojavljuje na donjoj usni, kožni rogovi, izrasline od keratina površinskih ćelija kože koje variraju u obliku i veličini, ali su najčešće prečnika nekoliko milimetara.

Nezanemarljiv broj slučajeva raka kože javlja se kao maligna promena mladea. Zbog toga je neophodna redovna kontrola, odnosno samokontrola mladeža. Na prve promene (koje ne moraju da budu signal zloćudnih promena) njihovih oblika, boja i veličine obratite se dermatologu.

Lečenje raka kože obavlja se hiruškim putem, operacijom uklanjanja melanoma, hemoterapijom ili zračenjem.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter