Izvor:
18.10.2017 u 20:30
0

OVO NISTE ZNALI: Vitamin koji je važan za zdravlje žene!

Više od muškaraca, žene su sklonije alergijama, anemijama, kanceru grudi, urogenitalnim infekcijama, proširenim venama, a baš tu se vidi moć ovog vitamina.

Poznato je da su još od antičkog doba moreplovci često patili od ispucale kože, krvarenja u desnima, u mišićima, na koži, čak i u unutrašnjim organima, da su bili tromi i slabog apetita. Ipak, tek se u 20. veku pokazalo da su ovo zapravo simptomi nedostatka vitamina C u organizmu koji je mornare mučio jer na dugim plovidbama uz sebe nisu imali sveže povrće i voće.

Stub imunosistema

Danas se zna da je vitamin C prva odbrana našeg organizma od mnogih bolesti, prvenstveno skrobuta, od kog su obolevali moreplovci, i da njegov nedostatak na duže staze može dovesti i do fatalnog ishoda. Ovaj vrlo moćan antioksidant hrani naše ćelije, sprečava infekcije, jača imunosistem, umanjuje šanse od srčanog i moždanog udara pošto štiti krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i održava normalan krvni pritisak, a i usporava propadanje vida. Što je možda i važnije, čuva nas od slobodnih radikala, koji se dovode u vezu sa astmom, dijabetesom, kancerom. Neophodan je za stvaranje kolagena koji učestvuje u građi kože i ligamenata, a nezaobilazan je i u zarastanju rana, očuvanju kostiju i zuba i apsorpciji gvožđa. Onda ne treba da čudi što vitamin C zovu lekom za dugovečnost.

Moćno tamno povrće

– Povrće zadovoljava oko 80 odsto dnevne potrebe za ovim vitaminom, pa zato svakodnevno treba pojesti nešto crveno, žuto, zeleno i belo – kaže Milka Raičević, nutricionista i porodični aromaterapeut, i dodaje da vitamina C najviše ima u svežoj paprici, naročito oko peteljke, a taj deo, nažalost, često odbacujemo u ishrani. Ovim vitaminom bogati su i kiseli kupus, kelj, karfiol, keleraba, spanać, a što je zelena boja tamnija, više je vitamina C.

– Odlični su i citrusi, s tim što osobe koje pate od dijabetesa treba da pripaze s limunom jer on sadrži i šećer – nastavlja naša sagovornica i savetuje jednu limunadu na dan.

Potrebniji ženama

Žene su od muškaraca sklonije alergijama i anemijama, kanceru grudi, urogenitalnim infekcijama, češće pate od proširenih vena, prolaze kroz trudnoću, pa im je ovaj vitamin toliko značajan, kaže Milka Raičević i dodaje da hrana bogata vitaminom C smanjuje šanse od mnogih vrsta raka, boreći se protiv slobodnih radikala koji se i dovode u vezu sa najtežim bolestima. Uz to, ovaj vitamin je važan i ženama koje bi da ostanu u drugom stanju jer utiče na regulisanje hormona.

Prepoznajte manjak

– Slabost, umor, bol u mišićima, modrice, suva ispucala koža, krvarenje desni, rane koje teško zarastaju, gubitak kilaže, sve su to znaci koji govore da telu verovatno fali vitamina C – kaže naša sagovornica. Ovome su podložniji oni koje puše, neumereno piju alkohol, ne jedu dovoljno voća i povrća, trudnice i porodilje, oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, jer ova oboljenja smanjuju apsorpciju vitamina C.

Usporava starenje

Vitamin C je rado viđen u mnogim kozmetičkim preparatima jer odlično hidrira kožu, usporava nastajanje bora, umanjuje podočnjake. Pokazalo se i da štiti kožu od UV zračenja, ublažava fleke, a i učestvuje u stvaranju kolagena koji nas čini mlađim i lepšim. Zato ostaje samo da svom telu date dovoljno vitamina C i na dobrom ste putu ka dugovečnosti.

Idealna dnevna doza

Mada je preporučena dnevna mera vitamina C za odrasle 75–90 mg, za trudnice i dojilje oko 100 mg, a za žene koje puše dodatnih 35 mg, pokazalo se da je tokom dana najbolje kombinovati što više povrća sa 500 mg vitamina C iz suplemenata.

Izvor: Žena Blic
Foto: Twitter/TimeOutShanghai

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter