Izvor:
19.10.2017 u 14:29
0

SVE JE MOGUĆE: Naučnici iznašli način da sačuvaju „mrtvo srce“ nakon srčanog udara! (foto)

Ljudi koji su preživeli srčani udar nastavljaju borbu za život u strahu da će im se tako nešto ponovo desiti.

Čak 20 procenata pacijenata koji su preživeli jedan srčani napad, u prvih 12 meseci nakon toga doživi još jedan jer je srce oslabljeno i dolazi do pojave ožiljka u vidu mrtvog tkiva.

Zbog toga su naučnici radili na tome da razviju metodu kojom mogu da sačuvaju srce i obnove mišić, umesto da mrtvo tkivo čini srce sve slabijim i uzrokuje probleme u budućnosti dok na kraju ne ubije pacijenta.

Novo istraživanje je pokazalo kako se ovo upak može postići i to uz pomoć samo jednog gena, piše huffingtonpost. Tim sa Univerziteta Alabama je posmatrao kako se stem ćelije srca grupišu oko oštećenih zona poput “flastera” koji treba da popravi štetu i tražio način da ih učini efikasnijim u tome podstičući jedan određeni gen u njima.

Eksperiment je pokazao da pojačavanje gena CCND2 značajno utiče na oporavak i “oživljavanje” mrtvog mišića. Razlog tome je što se ćelije brže i više grupišu nego pre. Ovo je rezultiralo bržem obnavljanju srčanog mišića i mrtvog tkiva oko mesta napada, boljem funkcionisanju srca i smanjenjem veličine mrtvog tkiva. Ne samo da su regenerisali mišić, gen je takođe povećao protok krvi na ivici zone koja je oštećena infarktom.

Stem ćelije koje su unapređene ubrizgavane su u miša koji je služio kao zamorče, a tim se nada da će uskoro biti odobrena i klinička ispitivanja na ljudima.

Telefraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter