Izvor:
20.10.2017 u 22:32
0

LEKOVI KOJI SE KORISTE U BORBI PROTIV GRIPA!

Najčešći simptomi gripa su povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, umor, kašalj. U većini slučajeva, simptomi se spontano poboljšavaju nakon nekoliko dana mirovanja. Mnogi prave grešku, kljukajući se lekovima koji su sve prisutniji u medijima, a da za to nema stvarne potrebe.

Najčešći simptomi gripa su povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, umor, kašalj. U većini slučajeva, simptomi se spontano poboljšavaju nakon nekoliko dana mirovanja. Mnogi prave grešku, kljukajući se lekovima koji su sve prisutniji u medijima, a da za to nema stvarne potrebe. Treba imati na umu da je svaki lek, pa i oni koje slobodno kupujete u apoteci, strana stvar za organizam i svako preterivanje u dozi (a to većina ljudi i radi) predstavlja i teret za organizam. Pročitajte stoga nekoliko saveta oko upotrebe važnijih vrsta lekova koji se koriste kod gripa:

Antipiretici – lekovi protiv povišene telesne temperature. Povišenu telesnu temperaturu obično ne treba spuštati antipireticima, jer je to prirodna reakcija tela s kojom se ubrzava proces izlečenja. Povišena temperatura do 39C je normalna, pogotovo kod odraslih osoba. Čak i naizgled bezazleni lek kao paracetamol i te kako opterećuje enzimske sisteme u jetri koji obrađuju i izbacuju strane stvari iz organizma. Antipiretike treba uzimati kada postoji stvarna potreba i večernja temperatura prelazi 39-39,5 C. Deca su osetljivija, zato je i granica kada se počinju primenjivati antipiretici niža.

Antibiotici – iako se uči i u srednjoškolskom obrazovanju kako antibiotici ne deluju na viruse, na žalost i mnogi lekari daju antibiotike preventivno kako ne bi došlo do bakterijske superinfekcije. Naizgled mudar savet ne mora biti dobar jer je pitanje kada će se desiti bakterijska infekcija, a da i ne spominjemo mogućnost nastanka rezistencije i uništenja prirodne čovekove flore u sistemu za varenje i urogenitalnom sistemu.

Antitusici – lekovi protiv kašlja. Kao što je već bilo rečeno, antitusici se primenjuju samo kada je kašalj bolan, grčevit i izrazito učestao. Umesto njih, pametnije je koristite ekspektoranse i mukolitike.

Vazokonstriktori – lekovi koji se koriste za suženje krvnih sudova u nosu. Kapi za “otčepljavanje nosa” postali su jedni od nareklamiranijih lekova na našem tržištu. Sa farmaceutskog aspekta, reklamiranje takvih lekova trebalo bi biti zabranjeno. Ti lekovi trebali bi se koristiti samo ograničeno vreme (maksimalno do sedam dana, po mogućnosti i kraće) i isključivo ako postoji potreba. Naime, jaka vazokonstrikcija izaziva stanjenje (atrofiju) sluznice, a posledično se nakon prestanka delovanja nos ponovo “začepi” (nastaje edem sluznice). Takvi lekovi izazivaju pojavu neke vrste zavisnosti, koja je vrlo poznata lekarima u praksi. Pacijenti se žale da ne mogu disati bez tih kapi, pa ih to nagoni na višemesečno uzimanje. Takvo neodgovorno ponašanje prema sebi zahteva prestanak uzimanja i razmišljanja o drugačijim rešenjima.

Nutricia.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter