Izvor:
27.10.2017 u 18:48
0

OTKRIJTE DAUNOV SINDROM KOD BEBE: Važno je uraditi OVAJ TEST u trudnoći!

Moderan, brz i stresan način života kao i pomeranje granica za prvorotke samo povećava šanse da se kod novorođenih beba pojavegenetičke anomalije.

Jedna od najčešćih je Daunov sindrom, a po statistici ova dijagnoza pogađa jednu u 700 živorođenih beba. Iako po medicinskim procenama veći rizik da rode dete sa Daunovim sindromom imaju žene starije od 40 godina, statistika je pokazala da se u 80 odsto slučajeva ovakva deca rađaju kod trudnica mlađih od 35 godina.

Jedno mora da se zna, a to je da ovakav slučaj može da se desi bilo kom paru. Mitovi su da je stres tokom same trudnoće glavni uzrok rađanja dece sa hromozomskim poremećajem.

– Svaka žena ima rizik da dobije dete sa Daunovim sindromom. U najvećem procentu slučajeva Daunov sindrom je slučajan događaj. Jedino u slučaju kada je jedan od roditelja identifikovan kao nosilac Robertsonove translokacije koja uključuje 21. hromozom ( 3-4% slučajeva) Daunov sindrom je nasleđen poremećaj. U porodicama u kojima je bilo dece sa Daunovim sindromom, verovatnoća ponovnog javljanja je 1 u 100 – objašnjava Milica Filipović Stankovć, genetičar, za Aska.rs.

Iz još uvek nepoznatih razloga, u razvoju jajne ćelije kod žene, ili spermatozoida kod muškarca, ili nakon njihovog spajanja, dolazi do greške koja menja pravilan broj hromozoma. Dete sa Daunovim sindromom ima jedan dodatni hromozom u svakoj ćeliji svog tela i upravo taj hromozom u višku, remeti genetičku ravnotežu i dovodi do karakterističnih promena u fizičkoj i mentalnoj sferi razvoja deteta.

Danas je medicina toliko napredovala da već u 10 nedelji trudnoće možete da saznate da li će vam dete imati određene genetičke anomalije. To se otkriva neinvazivnim prenatalnim testovima koji se brzo rade i što je najvažnije nisu rizični, odnosno bezbedni su.

Pet razloga zašto treba uraditi neinvazivni prenatalni test

1. Već od 10. nedelje trudnoće mogu da se uoče hromozomske nepravilnosti kod ploda
2. Rano i pouzdano utvrđivanje pola bebe
3. Test se radi iz krvi majke koja se uzima iz ruke
4. Nema rizika od gubitka ploda
5. Test je potpuno bezbedan, pouzdanost je 99 odsto

izvor:alo.rs
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter