Izvor:
28.10.2017 u 18:38
0

OPREZ SA OVIM VITAMINOM: Višak B vitamina povećava rizik od raka!

Godinama se lome koplja oko važnosti vitamina B12 za vegetarijance i vegane i govori da manjak ovog vitamina može da izazove probleme. Novo istraživanje je, međutim, otkrilo da višak vitamina B12 značajno povećava šanse da se oboli od raka!

Dnevne potrebe vitamina B12 za odrasle osobe su oko 2,4 mikrograma. Svi koji se hrane uobičajeno ne bi trebalo da imaju problem da unesu dovoljnu količinu. Vegetarijanci, koji konzumiraju mleko, sir i jaja, takođe verovatno unose dovoljno. Veganima se, čak i na zvaničnom sajtu Britanskog udruženja vegana, preporučuje da uzimaju suplemente.
Ali, sa suplementima treba biti oprezan, bar što se tiče vitamina B12. Jer, nedavno ozbiljno istraživanje kjoe su obavili Medicinski fakultet univerziteta Ohajio i Medicinski fakultet i fakultet javnog zdravlja Univerziteta Tajvan, pokazalo je da dugotrajno uzimanje preteranih doza vitamina B12, ali i B6, značajno povećava rizik od pojave raka pluća!
Istraživanje je sprovedeno kranje ozbiljno, na preko 77,000 učesnika (od 50 do 70 godina), i trajalo je niz godina. A razlog da se ono obavi bio je što je jedno ranije, znatno manje istraživanje, ukazalo da postoji veza između preteranog unosa vitamina B i raka pluća.
Ovo novo obimno istraživanje je potvrdilo rezultat prethodnog manjeg istraživanja, i dodatno otkrilo sledeće: kod muškaraca koji su uzimali velike doze vitamina B 6 i B12 rizik od pojave raka pluća je povećan 2 puta u odnosu na prosek. Poređenja radi, kod pušača je taj rizik povećan 3-4 puta. Dakle, prevelike doze vitamina B6 i B12 štetne su maltene koliko i pušenje, za muškarce. (Interesantno je, kod žena nije pronađena ta veza.)
Važno je da toga budemo svesni, jer postoji trend da se proizvode i preporučuju suplementi koji sadrže megadoze raznih vitamina, počev od vitamina C i drugih, i da se tvrdi da one ne mogu da nikako da nam naškode. Nažalost, nakon ovog istraživanja ima podosta razloga da se u te tvrdnje sumnja.

Najbolje je uopšte ne uzimati vitaminske suplemente ukoliko smo zdravi i hranimo se uravnoteženo. A u slučaju da je zaista potrebno da te suplemente uzimamo, najbolje je uzimati ih po savetu lekara i u dozama koje su ispitane i preporučene od strane zvanične nauke.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter