Izvor:
30.10.2017 u 19:29
0

LUPUS: Nasledna bolest koja napada tkivo!

Autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo naziva se lupus.

Kod ove bolesti postoje različiti simptomi, a uglavnom uključuju upalu, otoke, pa i oštećenja zglobova, bubrega, srca, pluća i kože.

Lupus dovodi imunoloki sistem u stanje u kom se ponaša hiperaktivno, tačnije, ne može razlikovati šta su antigeni, a šta zdravo tkivo.

Različite vrste lupusa

Do sada je identifikovano nekoliko različitih vrsta lupusa, a najčešće se govori o sistemskom lupusu. Postoje lupusi kože, izazvani lekovima, neonatalni ili lupus kod novorođenčadi.

Sistemski lupus je teži je oblik jer može uticati na svaki organ ili čak čitave organske sisteme. Glavni simptomi sistemske bolesti su upale ili neki drugi poremećaj na koži i zglobovima, promene na plućima, bubrezima i često srcu. Ovaj tip lupusa često karakteriše smenjivanje perioda kad je bolest aktivna i perioda remisije, to jest, kada je bolest u mirovanju.

Diskoidni lupus je oblik koji je ograničen na kožu. Glavni simptomi su mu osip koji se može pojaviti na koži glave, vratu i licu. Ova vrsta lupusa ne čini promene na unutrašnjim organima. Diskoidni može preći u sistemski kod manje od 10 posto bolesnika, ali se to još uvek ne može predvideti.

Lupus koji je indiciran lekovima nastaje kao reakcija imunološkog sistema na određene lekove koje ste uzimali. Glavne karakteristike su simptomi slični sistemskom lupusu. Lekovi na koje nastaje ovakva reakcija su uglavnom povezani s onima koji se koriste u lečenju hipertenzije i srčane aritmije. To su najčešće iz grupe hidralizina i prokainamida. Osim toga, postoji preko 400 lekova koji mogu izazvati ovu autoimunu bolest. Dobra je vest da se lupus u slučaju prestanka korišćenja lekova može potpuno povući.

Ova bolest može se pojaviti i kod novorođenčadi, iako je to jako redak oblik. Javlja se kada majka proizvodi autoantitela na svoj fetus. Lupus kod novorođenčadi najčešće nestaje u roku prvih šest meseci i to spontano te ne ostavlja nikakve posledice. Majka koja pati od lupusa može to preneti na svoje nerođeno dete ili novorođenče, pa se mogu javiti i dodatne komplikacije u krvi i na srcu.

Uzrok može biti nasledan

Što je lupus češći u porodici postoji šansa da će se pojavljivati kroz generacije pa postoji mogućnost da se nasledi predispozicija za oboljenje, iako ne postoje poznati geni koji bi se mogli smatrati tačnim uzrokom bolesti. Osim navedenog, lupus mogu prouzrokovati ekstremni stres, pušenje, infekcije kao što je hepatitis C i hemijska izloženost trikloretilena u vodi i prašini.

Lečenje je individualno

Pristup lečenja lupusu mora biti individualan jer je odluka o terapijskom postupku u bolesnika sa sistemskim eritemskim lupusom vrlo teška. Tek kada se bolesnik dobro poznaje, kao i aktivnosti njegove bolesti, tek onda se može izvesti terapija lekovima. Uz to savetovaće se umerena fizička aktivnost, izbegavanje izlaganja suncu, pravilna ishrana i prevencija infekcija. Lečenje lekovima deli se na konzervativno s nesteroidnim antireumaticima, agresivno s kortikosteroidima i eksperimentalno s monoklonsksim protivtelima.

Kurir.rs
Foto: Arhiva/Wikipedia/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter