Izvor:
11.11.2017 u 20:40
0

SEZONA VIRUSA: Ako izbacujete sluz kroz kašalj, odmah se obratite lekaru!

Sezona kijavica i prehlada uveliko je krenula. Svi oko vas, verovatno uključujući i vas, krenuli su da slinave, a ovu važnu stvar svi treba da znaju.

Izbacivanje sluzi je vrlo važno za organizam, ali retko ko zna da je telu potrebna određena količina sluzi, pa je se nikada nećete sasvim otarasiti niti bi trebalo. Međutim, jutarnja sluz koju izbacite iz nosa ili pluća, ili sluz koju izbacujete kašljanjem i kijanjem kada ste bolesni, može da bude i simptom nečeg drugog.

PROVIDNA, TEČNA SLUZ

U ovom slučaju nemate zašto da brinete. Ovo je sluz koju telo uvek proizvodi i nema potrebe da brinete osim ukoliko je ne izbacujete u prevelikim količinama, a ako se to dešava, verovatno ste alergični na nešto ili vam se sprema prehlada.

GUSTA BELA SLUZ

Ovo znači da imate mnogo manje vode u sluzi nego što bi trebalo, i da ste verovatno dehidrirani. Ako ste uvereni da unosite dovoljno vode, onda vam nešto drugo u telu izaziva dehidriranost, recimo blago povišena temperatura koju niste ni primetili. Pored toga, ovakva sluz može da bude i simptom prehlade i infekcije sinusa.

ŽUTA SLUZ

Ovde stvari postaju ozbiljnije, te je ovo gotovo siguran znak da se nešto krčka u vašem respiratornom sistemu. Kada imate infekciju, prehladu ili jaku alergijsku reakciju, telo odgovara pojačanom proizvodnjom belih krvnih zrnaca koja imaju zelenkastu boju u sebi, pa daju sluzi žuti ton.

Ovo uglavnom znači ozbiljnu i intenzivnu infekciju sinusa, i kada je primetite obavezno treba da se konsultujete sa lekarom. Ako iskašljavate zelene kuglice sluzi, vrlo je lako moguće da je u pitanju i bronhitis ili upala pluća. Šta god da je, obavezno treba posetiti lekara.

CRVENA ILI ROZE SLUZ

Ovo znači da u sluzi imate i krv, ali ne morate odmah da paničite. Lako je moguće da je krv tu dospela jer prečesto duvate nos pa ste oštetili kapilare ili previše kašljete. Ipak, ako je krvi previše, obavezno idite do lekara.

BRAON SLUZ

Iako izgleda strašno, uglavnom to nije. U pitanju je najčešće osušena stara krv koja se zatekla negde u nosu ili sinusima. Takođe, sluz koja se dugo zadržavala u telu, kao što se dešava kod infekcije sinusa, uglavnom ima braon boju. A još jedan krivac za braon boju su i cigarete, naročito one koje sami motate.

SIVA ILI CRNA SLUZ

Ovo označava pojavu stranog tela u plućima, poput dima ili pepela. Dešava se ako ste mnogo pušili, bilo aktivno ili pasivno. Uglavnom nije ništa strašno, samo indikator da je vazduh u kome boravite zagađen.

Ipak, postoji jedan slučaj kada ovo može da bude ozbiljan simptom gljivica koje vam izazivaju probleme sa sinusima, pa biste mogli da se konsultujete sa lekarom.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/Yumreza

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter