parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

VREME JE ZA LEKARA: Stomak boli iz mnogo razloga!

 

Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme.

BOL u donjem delu stomaka je veoma čest simptom, koji može da bude uzrokovan oboljenjima različitih organa. Zato je postavljanje tačne dijagnoze zahtevno čak i za iskusne kliničke lekare koji koriste najsavremeniju dijagnostiku.

- Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme. - Osim toga veoma je važno da li postoje propratni simptomi kao što su povraćanje, mučnina, zatvor, proliv ili poremećaj mokrenja.

Kako objašnjava dr uzrok bola zavisi i od pola, kao i od starosti pacijenta. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka kod mlađih muškaraca može da bude upala slepog creva, enterokolitisi, upalne bolesti debelog i tankog creva, sindrom nervoznog debelog creva, upale mokraćnih organa. Kod mladih žena problem je kompleksniji jer se osim već navedenih, uključuju i oboljenja genitalnih organa, kao što su bolne menstruacije, upale jajnika, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, endometrioza...

Među starijima od 65 godina jedan od češćih uzroka bola u donjem delu stomaka je upala debelog creva, opstipacija, kamen u mokraćnom sistemu, ali svakako ne bi trebalo da se isključe benigni i maligni tumori digestivnog, urinarnog i genitalnog sistema.

- Nažalost, kod pacijenata u trećem životnom dobu često dolazi do preklapanja simptoma. - Ponekad je klinička slika potpuno atipična tako da su greške u inicijalnoj dijagnozi moguće. Stoga je veoma važno da se na vreme potraži pomoć lekara da bi se pravovremeno postavila prava dijagnoza i započelo lečenje.

 

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Twitter / IACT

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:00 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
09:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:10 Pazi Paparazzo
14:00 Parovi Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:30 Upoznajte parove
20:00 Parovi Izbacivanje
02:30 Parovi Live