Izvor:
05.07.2016 u 15:00
0

IZBEGNITE NEPRIJATNOSTI: Na ODMOR obavezno ponesite LEKOVE!

Na dugoočekivanom odmoru ne želite da vam se pojave zdravstvene tegobe, poput stomačnog virusa, zato je važno poneti lekove.

Ukoliko idete na neku dalju destinaciju, neophodno je da ponesete priručnu apoteku, savetuju lekari, jer usled promene sredine tokom putovanja mogu se javiti različite zdravstvene tegobe. Pojava dijareje, temperature, dehidratacije ili ubod dosadnog insekta mogu da naprave problem. Zato sa sobom obavezno ponesite lekove i preparate za ublažavanje bolova.

Pored obavezne kreme za sunčanje, ponesite lekove i kesice kombinovanog praška za snižavanje telesne temperature. Ako imate problem sa mučninom i povraćanjem tokom puta, neophodno je da popijete tablete protiv ovih problema, neposredno pre nego što krenete na put. One se mogu kupiti bez recepta u apoteci i odrasle osobe ne bi trebalo da piju više od dve do tri tablete.

Ukoliko dođe do stomačnih tegoba, koje su najčešće, a podrazumevaju dijareju i grčeve u stomaku, rešite ih se uz pomoć probiotika. Međutim, oni koji imaju suprotni problem, odnosno zatvor, trebalo bi da na letovanje ponesu neki laksativ. Ako ipak dođe do povraćanja, dijareje i povišene temperature, organizam će biti dehidriran i lekari savetuju da na put ponesete i neko sredstvo protiv dehidratacije koje sadrži elektrolite.

Na odmoru može doći do manjih povreda, poput opekotine ili posekotine, pa su flaster, gaza, zavoj, alkohol za čišćenje rana neophodni. Hipergelovi i masti na bazi bilja pomažu prilikom ujeda insekata ili ako vas na moru opeče meduza, pa ponesite i njih.

Ako na odmor krećete sa decom, pored osnovnih lekova, ne zaboravite toplomer i čepiće za njeno snižavanje, ali i tablete protiv alergije i kapi za nos. Deca najpre reaguju na promenu klime, pa im se može zapušiti nos ili se tokom igre u pesku i dodirivanja očiju prljavim rukama može javiti crvenilo i pojava konjuktivitisa, zato su pomenuti lekovi neophodni.

Ukoliko ste hronični bolesnik nikako nemojte preskakati redovnu terapiju, pa ni na odmoru. Lekove obavezno ponesite u originalnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu.

Kada putujete u inostranstvo, a neophodan lek nemate kod sebe, važno je da zapamtite internacionalno nezaštićeno ime leka, jer se lek ne zove isto u svakoj zemlji, a internacionalno ime je ono koje se nalazi kod nas na kutiji, obično ispod imena leka, i napisano je u zagradi malim slovima.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter