Izvor:
16.11.2017 u 17:17
0

URASTAO VAM JE NOKAT: Rešite se bola na ovaj način!

Urastanje nokta u meso na nožnom palcu vrlo je česta pojava.

Iako nije opasno, vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako želite da sprečite urastanje nokta ili da sanirate povredu, evo šta treba da uradite…

Šta uzrokuje urastanje?

1. Pogrešno sečenje nokta

2. Naglo gojenje (u trudnoći)

3. Stara povreda nokta (deformacija)

4. Preuska obuća

5. Ravna stopala (loše gaženje)

Koje su posledice urastanja?

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne tretira na vreme, upala se može proširiti i prodreti u tkivo, a može da vas odvede i do hirurškog zahvata. Mesto gde nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti pošto se tu stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kako lečiti urasli nokat?

Nokat koji počne da urasta u meso vrlo brzo može da izazove upalu. Tada se ne sme dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti lečenje. Upala se rešava antibioticima ili antibiotskom mašću (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rešenje je odlazak kod pedikira, koji će profesionalno sanirati povredu.

Šta možemo uraditi kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i umočite noge 20 minuta ujutro i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranicu.

Čim primetite upalu, u apoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutro i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu već ostavite da mast deluje što duže. Kako pravilno seći nokte na nogama?

1. Nokte treba seći ravno, a nikako zaobljeno, odnosno nakoso.

2. Ako se sa strane preduboko iseče, nokat se može deformisati i tokom rasta urastati u kožu.

Kurir
Foto:Twitter/Cafe.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter