Izvor:
23.11.2017 u 23:45
0

NOVO ISTRAŽIVANJE: Migrena nije poremećaj već odbrambeni mehanizam na stres!

Jedno novo proučavanje došlo je do sasvim drugačijeg pogleda na migrenu: naime, to da ona nije poremećaj, već zaštitni mehanizam kojim organizam reaguje na povećan oksidativni stres!

Odnosno, istraživači sa Univerziteta Mejn su izneli pretpostavku da migrena u stvari možda predstavlja integrisani mehanizam pomoću kojeg se mozak štiti i sam sebe popravlja.
Od migrene pati otprilike 14% svetske populacije, što je više od milijarde ljudi. Iako to nije, da kažemo, "opasno" oboljenje, svi koji su doživeli migrenu znaju koliko je neprijatna i koliko onesposobljuje čoveka da radi bilo šta. Već su neka ranija istraživanja ukazala da osobe koje pate od migrena imaju viši nivo oksidativnog stresa. Prof. dr Džonatan Borkum sa Univerziteta Mejn, vođa ovog istraživanja, zapazio je da okidači migrene – u koje spadaju stres, poremećaj sna, buka, zagađenje vazduha i ishrana – mogu da povećaju oksidativni stres u mozgu. A oksidativni stres se definiše kao neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti organizma da neutrališe njihove štetne efekte.
Istraživači su pažljivo proučili individualne komponente migrenoznog napada. U kontekstu onoga što predstavlja najveću pretnju za mozak – a to je prekid snabdevanja krvlju – zapravo, svaka od komponenti napada migrene deluje zaštitno! Prilikom migrene dolazi do smanjene oksidacije (a time i proizvodnje oksidanasa), smanjenja potrebe za energijom, i posebno, aktiviranja faktora rasta u mozgu koji štite postojeće neurone i podstiču rađanje i razvoj novih neurona.
"Između ovih elemenata migrenoznog napada postoji povratna sprega koja ih sve povezuje u integrisan sistem", objasnio je dr. Borkum. "Zato izgleda da nije slučaj da oksidativni stres izaziva migrenu, već pre da napadi migrene aktivno štite mozak od oksidativnog stresa i popravljaju nastalu štetu":
Godinama se na simptome migrene – bol, povraćanje i preosetljivost na zvuk i svetlost gledalo kao kao na poremećaj. Mađutim, kao što temperatura, otok sluzokože disajnih organa, bol i kašalj ni su sami po sebi bolest, već mehanizmi kojima se organizam brani od bolesti (infekcije) – moglo bi se takođe reći da komponente napada migrene nisu bolest sama po sebi, već načini na koji organizam štiti mozak.
Ova nova teorija otvara i nove pravce da se potraže preventivne strategije u načinu života i lečenju, a to bi, prema istraživačima, pre svega bile one koje se fokusiraju na smanjenje oksidativnog stresa i podsticanje lučenja faktora rasta.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter