Izvor:
25.11.2017 u 04:14
0

SAZNAJTE: Koliko su pouzdani testovi za trudnoću? (foto)

Kada najranije mogu da saznam da li sam trudna? Da li je pouzdaniji test krvi ili urina? Šta ukoliko se rezultat ne poklapa sa simptomima koje osećam?

Bez obzira na to da li ste ushićeni pri pomisli da ste ostali u drugom stanju ili anksiozni zbog iste mogućnosti, činjenica da su testovi na trudnoću na dohvat ruke svakako deluje umirujuće. Ukoliko vam se menstrualni ciklus poremetio, osećate mučninu ili bol u grudima i leđima, možda je vreme da zakažete pregled kod lekara ili obavite test sami kod kuće.

Kako funkcionišu testovi na trudnoću?
Početni testovi imaju za cilj da detektuju da li postoji "hormon trudnoće" u organizmu, i to analizom krvi ili urina. Hormon se može prikazati šest dana nakon oplođenja jajne ćelije, a njegov intenzitet se pojačava na svaka dva ili tri dana od početka trudnoće.

Kada i kako bi trebalo koristiti test urina?
Ovaj tip testa predstavlja najjednostavniji vid testova na trudnoću i može se nabaviti u obližnjoj apoteci ili drogeriji. Stručnjaci preporučuju da se koristi nedelju dana nakon kašnjenja menstruacije. Ukoliko pažljivo pratite uputstva naznačena na poleđini pakovanja, najverovatnije ćete dobiti tačne rezultate. Prema istraživanjima, testovi urina su u proseku 97 odsto validni, ali bi svakako bilo poželjno da se konsultujete sa svojim lekarom. U zavisnosti od toga kog proizvođača konkretno izaberete, cene se u proseku kreću od 800 do 2000 dinara. Možete urinirati direktno na test ili u zasebnu posudicu u koju ćete kasnije ubaciti štapić. Za samo nekoliko minuta, u nekim slučajevima i odmah, dobićete rezultate.

Da li je moguće obaviti test na trudnoću ranije?
Kako biste u tome uspeli, neophodno je da izvršite analizu krvi, koja daje rezultate preciznije od testa urina. Na ovaj način možete saznati da li ste u drugom stanju samo šest ili osam dana nakon ovulacije.

Šta ukoliko se rezultat ne poklapa sa simptomima koje osećate?
Ukoliko dobijete negativan rezultat, ali i dalje imate "trudničke" simptome, ponovite test nakon četiri dana. Možda ste pokušali da se testirate prerano ili ste koristili test na trudnoću čiji je rok istekao. Ukoliko je rezultat pozitivan, odmah kontaktirajte sa svojim lekarom.

Prva
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter