Izvor:
25.11.2017 u 21:04
0

IZBEGAVAJTE LEKOVE: U kuhinji imate 2 sastojka koja leče prehladu! (foto)

Ponovo kreće sezona prehlade i gripa pa većina nas trči u apoteku kako bi se snabdela praškovima i lekovima.

Uzimanje lekova, pogotovo na svoju ruku, može više da vam naškodi nego da pomogne, a nekilekovi i praškovi koji sadrže paracetamol mogu da budu jako opasni po zdravlje vašeg deteta.

Roditelji se zbog toga osećaju sigurnije kada koriste prirodne lekove kao što su med i limun, dosta odmaranja i tečnosti.

Lekari ističu da se kod 9 od desetoro dece ispoljavaju simptomi prehlade koja ne mora da se tretira antibioticima već samo odmaranjem i unošenjem dosta tečnosti. Većina roditelja smatra da je kašalj jako loša stvar pogotovo ako se produži pa traje nekoliko nedelja nakon što se infekcija povuče.

Najveća šteta koja tako nastaje je samo to što dete ne može lepo da spava. Ali, uprkos svemu, roditelji se ipak odlučuju za neki od sirupa protiv kašlja kako bi detetu olakšali.

Veliki broj sirupa sadrži nazalne dekongestante, antihistamine i potiskivače prehlade koji u velikoj količini mogu da budu otrovni, naročito za decu mlađu od 6 godina, piše Daily mail. Mogu da sadrže pored ovoga i paracetamol i roditelji mogu nenamerno da predoziraju dete lekom protiv kašlja i paracetamolom. Kao i sa svakim drugim lekom postoji rizik da dođe do alergijske reakcije ili neželjenih efekata.

Pedijatar doktor Bevington istakao je da nema dokaza da sirupi protiv kašlja rade posao i da je najbolje držati se proverenih starih metoda poput meda i limuna.

– Sirupi često sadrže velike količine šećera koji nikako nije dobar za zdravlje deteta. Moj savet je da se držite staromodnih rešenja koja se oslanjaju na

med i limun, odmaranje, paracetamol ili brufen. Ako se simptomi pojačaju i produže, obavezno se obratite vašem lekaru – rekao je on.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter