Izvor:
02.12.2017 u 16:06
0

MUŠKARCI, OPREZ! Evo kako da se zaštitite od raka testisa!

Ovo ne smete ignorisati Nakon tuširanja, kada je koža mošnica opuštena, opipajte nežno svaki testis, i ako primetite neku kvržicu, obratite se lekaru

Kao i za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano otkrivanje bolesti i to je ključna stvar za uspešno izlečenje.

Brojna istraživanja pokazala su da je ovaj rak uglavnom zloćudan i da je stopa preživljavanja tokom pet godina bila oko 99 odsto. Polovina slučajeva raka testisa javlja se kod muškaraca uzrasta od 20 do 35 godina.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa jesu povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Retko se javlja i torzija testisa uz jake bolove, a znak da je bolest uznapredovala mogu biti i kratak daha, krvavi iskašljaj, a rede glavobolje i bolovi u kostima.

Na bolove u donjem delu stomaka ne treba odmahivati glavom jer mogu biti još jedan simptom, pa je, ukoliko su česti i sumnjivi, potrebno odmah otići kod lekara da bi se na vreme otkrio uzrok bola.

Muškarci bi na svakih mesec dana trebalo da obave samopregled. Preporučuje se da to urade odmah nakon tuširanja, kada je koža mošnica opuštena. Opipajte nežno svaki testis, i ako primetite da je bilo gde tvrd ili da ima kvržicu veličine graška ili trešnje, ne odlažite odlazak kod doktora.

Promene oblika i veličine testisa takođe se ne smeju zanemariti. Uz učestale samopreglede naučićete da prepoznate promene na testisima. Ne znači da je svaka promena simptom raka testisa jer može biti reč i o upali ili posledicama povrede, ali svakako je dobro otići na pregled kako biste isključili strah da je reč o onom najgorem.

Izvor: Kurir
Foto: Dijeta Mesečeve Mene

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter