PREVENCIJA: Evo kako da sprečite nastanak mioma!

 

Moguće je sprečiti nastanak mioma i smanjiti i ukloniti postojeće. Kako? U ishranu, ali i ostala životna područja uvedite jednostavne prirodne promene.

Približavanjem menopauze, hormonske promene povećavaju verovatnoću za razvoj mioma – dobroćudnih izraslina nastalih iz glatkog mišićnog tkiva materice. Može ih uzrokovati niži nivo progesterona, a povećani iznos estrogena. Ove dobroćudne izrasline mogu da uzrokuju menstrualne probleme, anemiju, vrtoglavicu i umor. Moguće je sprečiti nastanak mioma i smanjiti i ukloniti postojeće.

Kako? U ishranu, ali i ostala životna područja uvedite jednostavne prirodne promene. Za početak, obavite kompletan ginekološki pregled kako biste isključili stanja koja imaju simptome slične miomima. Jednom kad ste isključili druga stanja, spremni ste da preduzmete stvari koje će vam pomoći da smanjite i uklonite miome:

1. Izbegavajte meso, a povećajte unos lososa, skuše, tune. Ove ribe pomažu u ublažavanju upalnih procesa u tkivima i nadražaja mioma. Izbegavajte brzu hranu, zasićene masnoće, šećer, belo brašno i prerađenu hranu, kao i alkohol i cigarete.

2. Konzumirajte ishranu bogatu sirovim voćem i povrćem. Ono je bogato vlaknima i probavnim enzimima koji uklanjaju fibrin.

3. U ishranu uključite pinto, lima, crni i kidney pasulj kako biste smanjiti nivo estrogena i onemogućili rast mioma. Jedite barem jednu porciju pasulja svaki dan.

4. Ograničite količinu estrogena koji unosite u telo. Smanjivanjem nivoa estrogena možete prirodnim putem da smanjite miome. To podrazumeva ograničavanje upotrebe tableta za kontracepciju, hormonskih lekova, spermicida i pesticida.

5. Praktikujte tehnike za ublažavanje stresa. Naime, stres može da iscrpi progesteron u telu i da dovede do navale estrogena. Priuštite sebi kvalitetan san jer manjak sna može da doprinese stresu.

6. Pazite na telesnu težinu. Postepeno smanjivanje može da pomogne prirodnom smanjivanju mioma.

7. Dve čajne kašičice jabukovog sirćeta pomešajte s 2,5 dl vode. Preparat pijte svakodnevno kako biste uklonili telesne toksine

 

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Twitter/RTV BN

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV