Zbog čega kašljemo kada smo bolesni? PItanje na koje konačno imamo odgovor!

 

Prehlade i kašalj ovih dana nas prate u stopu, ali , zašto baš zimi?

Prosto kada dodje ovo doba godine nekako smo navikli da u prevozu i na poslu čujemo kašljanje jer je sezona prehlada i gripa.

Naučnici sa Hull York medicinske škole došli su do saznanja da je uzrok kašlja veliki broj virusa kojima smo izloženi, a koji iritiraju naše grlo. Oni tako prenose viruse na druge ljude.

U proseku, dva do tri puta godišnje imamo prehladu sa kašljem kao simptomom. Obično nemamo nekih velikih posledica i prehlada prolazi za nekoliko nedelja bez jakih lekova.

Tri teorije do kojih su oni došli objašnjavaju zašto kašljemo. Prema jednoj nas na kašalj teraju virusi koji iritiraju naše grlo, šalju impuls do mozga i oboleli onda kašljaju prenoseći tako viruse na druge, piše Daily mail. Ovo obolelom ne donosi nikakve koristi i olakšanje.

Šlajm, prema drugoj teoriji, koji se stvara u grlu takođe iritira na isti način, s tim što kašljanjem taj šljam može da se izbaci i tako se tegobe olakšavaju.

Prema trećoj teoriji, imuni sistem luči određene hemikalije kojima se bori protiv infekcija koje izazivaju prehlada i virusi. Takve hemikalije izazivaju upalu disajnih puteva, oštećuje ćelije i stimuliše kašalj.

Telegraf
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV