parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

POSTOJI REŠENJE: Veoma je važno znati koji tip glavobolje vas muči!

 

Veoma je važno znati koji tip glavobolje vas muči. Ako tačno odredite tip, možete je lečiti ispravno. Prepoznajte svoju glavobolju u nekom od sledećih tipova:

Glavobolja zbog napetosti

Ovo je najčešći tip glavobolje na svetu: svi su je „prošli“ barem jednom u životu.

Simptomi: Najčešće se radi o bolu srednje jačine, koji nije pulsirajući i čini se samo kao da nosimo čvrstu traku oko čela. Najčešće se intenzitet bola pojačava kako se približava veče.

Uzroci: Stres, umor, loše držanje, te držanje glave u nepravilnoj poziciji tokom dužeg perioda. Hronične glavobolje zbog napetosti su retkost, a povezuju se s povredama vrata i glave.

Tretman: Pomaže svaka tableta protiv bolova. No, te tablete ne biste trebali uzimati često. Ako se ova glavobolja javlja često i traje dugo, najbolje je da se javite svom porodičnom lekaru. Takođe, probajte vežbati redovno, rastezati vrat i ramena i provodite što više vremena u šetnji i „pokretu“.

Sinusna glavobolja

Ovu glavobolju uzrokuje sinusitis. Često je prati groznica, oticanje lica i pritisak u čelu i jagodicama.

Simptomi: Težak pritisak u čelu, u području oko obrva i ispod očiju. Bol se pojačava kad naglo pomerite glavu. Nos je obično zapušen i osećate se izrazito umorno.

Uzroci: Ovu glavobolju uzrokuje sinusitis. Takođe se javlja kao posledica prehlade, gripe ili alergija.

Tretman: Sinusne glavobolje nikad ne prestanu „same“. Ako imate alergiju, antihistamini mogu pomoći. U drugim slučajevima, najbolje da se javite lekaru koji može prepisati antibiotike.

Migrena

Migrena je izrazito teška glavobolja koja prolazi kroz četiri glavna stadijuma.

Najmanje pet prethodnih epizoda glavobolje

Njihovo trajanje je od 4-72 sata

Najmanje dva od ova četiri: jednostrani bol, pulsirajući bol, umeren do jak bol, i bol koja ometa, otežava ili onemogućava dnevne rutinske aktivnosti.

Najmanje jedna od sledećih pojava: mučnina i/ili povraćanje, ili, ako oni nisu prisutni, osetljivost na svetlo i zvuk

Uzroci: Migrena se povezuje s metaboličnim procesima u našem telu i širenjem krvnih sudova u mozgu. Osoba takođe može naslediti genske predispozicije za ovu vrstu glavobolje.

Tretman: Trenutno ne postoji lek za migrenu, iako nekoliko tretmana mogu olakšati simptome. U svakom slučaju, morate videti lekara koji će vam propisati odgovarajući lek. Ono što će vam itekako pomoći jeste redovna vežba.

Klaster glavobolja

Ove glavobolje su retke i pogađanju manje od jedan posto svetske populacije. Pet puta češće se javljaju kod muškaraca.

Simptomi: Ova glavobolja uzrokuje pulsirajući bol oko očiju, najčešće samo na jednoj strani glave. Može se pojaviti i crvenilo očiju, osetljivost na svetlo i suzne oči. Bol traje od 15 minuta od jednog sata.

Uzroci: Medicinski naučnici ne znaju šta je uzrokuje, ali pretpostavljaju da se radi o poremećaju našeg biološkog sata.

Tretman: Samo lekar može rešiti ovaj problem, jer je ova glavobolja vrlo neugodna – bolovi se pojavljuju spontano, bez ikakve najave i mogu trajati vrlo kratko.

Mamurluk

Uzroci: Znamo brojne verzije priče – zašto ljudi imaju glavobolju nakon noći „druženja“ s čašicom. Jedna od njih sugeriše da alkohol uzrokuje probleme s krvnim sudovima u mozgu te sa nivoima serotonina u telu. Takođe, naše tielo je podložno dehidrataciji, tj. gubi vodu – a ovo su glavni uzroci migrene.

Tretman: Najbolje rešenje je uzeti tabletu protiv bolova, piti dosta vode i dobro, dobro se naspavati. Glavobolju zbog mamurluka treba shvatiti ozbiljno. Ako se javi i nakon što ste pili vrlo malu količinu alkohola, verovatno imate blaži oblik migrene i najbolje je da se obratite lekaru.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/Continuum EAP

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost