SIMPTOMI KOJI NAM UKAZUJU DA POSTOJI DRUGI PROBLEM: Ovo su najčešće vrste kašlja!

 

Ovaj simptom ukazuje da postoji neki drugi problem i zna da bude toliko naporan da se ne kaže bez razloga da je neko „dosadan kao kašalj“

Kada se zakašljemo, mi u stvari iz disajnih puteva pokušavamo da izbacimo sekret koji se sliva.

Kašalj je simptom, a ne bolest, ali ako traje duže od nedelju dana, neophodno je da se obratite lekaru. On će utvrditi razlog zašto ga imate i dati vam odgovarajuću terapiju.

A evo koje su najčešće vrste kašlja i kako se izboriti s njima...

Suv (nadražajni) kašalj


Simptomi: Imate osećaj slivanja sluzi niz grlo, ili kao da imate knedlu u grlu.


Uzrok: Jedan od najčešćih razloga ovog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik, gde se on praktično zalepi. Kašlje se u napadima, a nema šta da izbaci i ponekad zbog napinjanja dolazi do povraćanja.


Lečenje: kapi za nos ili običan fiziološki rastvor, koji se takođe takođe šprica u nos jer razređuju sekret koji ovde pravi problem.


Kašalj kao lavež psa


Simptomi: Kašalj, promuklost, pritisak u grlu, zamor i povišena temperatura javljaju se kao simptomi laringitisa.


Uzrok: Laringitis je zapaljenje grkljana i obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Akutni laringitis može biti deo infekcije disajnih puteva. Može se javiti nakon prehlade ili gripa. Najčešći je zimi, a javlja se i u rano proleće.


Lečenje: Mirovanje, odmaranje glasa i tople inhalacije.

 

 


Produktivan kašalj


Simptomi: Ovakav kašalj je konstantan, s mnogo sluzi, propraćen otežanim disanjem, „zviždanjem“, stezanjem u grudima i teškoćama s disanjem.


Uzrok: Ova vrsta kašlja se javlja kada su pluća, odnosno bronhije, puni sekreta, pa se kašljem sekret ispumpava.


Lečenje: Postoji medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja! U lečenju pomažu biljni sirupi. Oni se mogu koristiti i bez pregleda ukoliko je prisutan kašalj bez povišene temperature.

Tri prirodna sirupa protiv kašlja

Prirodnih lekova protiv kašlja ima mnogo, a recepti za sirup prenose se s generacije na generaciju

 

Luk i med

Glavicu crnog luka srednje veličine, zajedno s ljuskom, isecite na kolutove i kuvajte u pola litra vode desetak minuta od trenutka kad provri. Prohladite tečnost i procedite, a luk propasirajte i u dobijeni sirup dodajte dve do tri kašike meda. Uzmite četiri puta dnevno po jednu supenu kašiku.


Sirup od žalfije

Potopite 40 g žalfije sa 600 ml vode i kuvajte otklopljeno, pet minuta od trenutka kad provri. Propržite 300 g šećera i u to dodajte proceđen čaj. Kuvajte šećer i čaj dok se masa ne zgusne kao za slatko. Sipajte u staklenu flašicu, držite u frižideru i uzimajte tri puta dnevno po kašičicu.

 

Lovor i limun


Šolju i po vode, šolju i po šećera, dva limuna sitno iseckana zajedno s korom (koju ćete prethodno dobro oprati) i dva do tri lovorova lista stavite u šerpu i kuvajte dok se količina ne prepolovi i tečnost ne zgusne kao med. Prohladite, sipajte u staklenu flašu i uzimajte po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno.

 

Izvor: Kurir
Foto: cajeviza.net

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live