Izvor:
07.12.2017 u 14:25
0

SIMPTOMI KOJI NAM UKAZUJU DA POSTOJI DRUGI PROBLEM: Ovo su najčešće vrste kašlja!

Ovaj simptom ukazuje da postoji neki drugi problem i zna da bude toliko naporan da se ne kaže bez razloga da je neko „dosadan kao kašalj“

Kada se zakašljemo, mi u stvari iz disajnih puteva pokušavamo da izbacimo sekret koji se sliva.

Kašalj je simptom, a ne bolest, ali ako traje duže od nedelju dana, neophodno je da se obratite lekaru. On će utvrditi razlog zašto ga imate i dati vam odgovarajuću terapiju.

A evo koje su najčešće vrste kašlja i kako se izboriti s njima…

Suv (nadražajni) kašalj

Simptomi: Imate osećaj slivanja sluzi niz grlo, ili kao da imate knedlu u grlu.

Uzrok: Jedan od najčešćih razloga ovog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik, gde se on praktično zalepi. Kašlje se u napadima, a nema šta da izbaci i ponekad zbog napinjanja dolazi do povraćanja.

Lečenje: kapi za nos ili običan fiziološki rastvor, koji se takođe takođe šprica u nos jer razređuju sekret koji ovde pravi problem.

Kašalj kao lavež psa

Simptomi: Kašalj, promuklost, pritisak u grlu, zamor i povišena temperatura javljaju se kao simptomi laringitisa.

Uzrok: Laringitis je zapaljenje grkljana i obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Akutni laringitis može biti deo infekcije disajnih puteva. Može se javiti nakon prehlade ili gripa. Najčešći je zimi, a javlja se i u rano proleće.

Lečenje: Mirovanje, odmaranje glasa i tople inhalacije.

Produktivan kašalj

Simptomi: Ovakav kašalj je konstantan, s mnogo sluzi, propraćen otežanim disanjem, „zviždanjem“, stezanjem u grudima i teškoćama s disanjem.

Uzrok: Ova vrsta kašlja se javlja kada su pluća, odnosno bronhije, puni sekreta, pa se kašljem sekret ispumpava.

Lečenje: Postoji medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja! U lečenju pomažu biljni sirupi. Oni se mogu koristiti i bez pregleda ukoliko je prisutan kašalj bez povišene temperature.

Tri prirodna sirupa protiv kašlja

Prirodnih lekova protiv kašlja ima mnogo, a recepti za sirup prenose se s generacije na generaciju

Luk i med

Glavicu crnog luka srednje veličine, zajedno s ljuskom, isecite na kolutove i kuvajte u pola litra vode desetak minuta od trenutka kad provri. Prohladite tečnost i procedite, a luk propasirajte i u dobijeni sirup dodajte dve do tri kašike meda. Uzmite četiri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

Sirup od žalfije

Potopite 40 g žalfije sa 600 ml vode i kuvajte otklopljeno, pet minuta od trenutka kad provri. Propržite 300 g šećera i u to dodajte proceđen čaj. Kuvajte šećer i čaj dok se masa ne zgusne kao za slatko. Sipajte u staklenu flašicu, držite u frižideru i uzimajte tri puta dnevno po kašičicu.

Lovor i limun

Šolju i po vode, šolju i po šećera, dva limuna sitno iseckana zajedno s korom (koju ćete prethodno dobro oprati) i dva do tri lovorova lista stavite u šerpu i kuvajte dok se količina ne prepolovi i tečnost ne zgusne kao med. Prohladite, sipajte u staklenu flašu i uzimajte po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno.

Izvor: Kurir
Foto: cajeviza.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter