U STOPALIMA SE NALAZE VAŽNI KRVNI SUDOVI I NERVI: Najčešće se deformišu palčevi! (foto)

 

Hirurgija stopala je vrlo delikatna jer ono ima 26 kostiju i 33 zgloba.

NAPRETKOM u hirurgiji stopala, problemi sa kostima, skočnim zglobom, mišićima, tetivama i ligamentima mogu se uspešno rešavati. Bilo da su u pitanju povrede ili urođene bolesti, lečenje zahteva interdisciplinarni pristup, jer se u stopalima nalaze mnogi važni krvni sudovi i nervi, 26 kostiju i 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata.

Kao najzahtevnije, izdvajaju se korektivne operacije deformiteta, koji su posledica urođenih poremećaja ili oboljenja u najranijem detinjstvu. Od operacija kojima se rešavaju problemi stečeni u kasnijem životnom dobu, doktor Aleksandar Jevtić, specijalista ortopedije i traumatologije iz Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba, izdvaja artroskopije zadnjeg dela stopala. Osim ovih problema, koji uvek zahtevaju ozbiljne operacije, najveći broj pacijenata obraća se hirurgu zbog pojave takozvanih čukljeva.

- Najčešće traže pomoć zbog deformiteta palca odnosno čukljeva, kao i deformiteta malih prstiju. Osim toga, hirurške korekcije se obavljaju zbog deformiteta pete ili ravnog stopala, ukoliko su druge mogućnosti lečenja iscrpljene - kaže doktor Jevtić.

Osim operacija koje su neophodne, razvoj savremenih biomaterijala proširio je mogućnosti za obavljanje estetske hirurgije. Nove, anatomski dizajnirane proteze skočnog zgloba pokazale su se podjedanko uspešnim kao i proteze kolena i kuka.

 

 

- Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje, jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva - kaže dr Jevtić.

Na pitanje da li operacije stopala u ovim slučajevima mogu da budu opasne i rizične, Jevtić naglašava da jednostavne operacije zapravo ne postoje, jer svaku prate određeni rizici.

- Uvek postoji rizik od krvarenja tokom operacije, infekcije ili u veoma retkim situacijama, smrtnog ishoda - kaže Jevtić. - U hirurgiji stopala, ove komplikacije su realno manje nego u drugim granama ortopedije i hirurgije, ali, nažalost, postoje. Zbog toga je važno operaciju dobro isplanirati i sagledati sve rizike.

OBUĆA ŠTETI I POMAŽE

Neadekvatna obuća može da ima veliki uticaj na stvaranje i pogoršanje mnogih problema.

- Obuća sa visokom potpeticom je povezana sa stečenim ravnim stopalom i pojavom čuklja - potvrđuje doktor Jevtić. - S druge strane, ortopedski ulošci i adekvatna, udobna, široka obuća sa ravnom potpeticom može usporiti, i zaustaviti dalje napredovanje nekih deformiteta.

 

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Press.ba

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live