Izvor:
11.12.2017 u 01:05
0

U STOPALIMA SE NALAZE VAŽNI KRVNI SUDOVI I NERVI: Najčešće se deformišu palčevi! (foto)

Hirurgija stopala je vrlo delikatna jer ono ima 26 kostiju i 33 zgloba.

NAPRETKOM u hirurgiji stopala, problemi sa kostima, skočnim zglobom, mišićima, tetivama i ligamentima mogu se uspešno rešavati. Bilo da su u pitanju povrede ili urođene bolesti, lečenje zahteva interdisciplinarni pristup, jer se u stopalima nalaze mnogi važni krvni sudovi i nervi, 26 kostiju i 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata.

Kao najzahtevnije, izdvajaju se korektivne operacije deformiteta, koji su posledica urođenih poremećaja ili oboljenja u najranijem detinjstvu. Od operacija kojima se rešavaju problemi stečeni u kasnijem životnom dobu, doktor Aleksandar Jevtić, specijalista ortopedije i traumatologije iz Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba, izdvaja artroskopije zadnjeg dela stopala. Osim ovih problema, koji uvek zahtevaju ozbiljne operacije, najveći broj pacijenata obraća se hirurgu zbog pojave takozvanih čukljeva.

– Najčešće traže pomoć zbog deformiteta palca odnosno čukljeva, kao i deformiteta malih prstiju. Osim toga, hirurške korekcije se obavljaju zbog deformiteta pete ili ravnog stopala, ukoliko su druge mogućnosti lečenja iscrpljene – kaže doktor Jevtić.

Osim operacija koje su neophodne, razvoj savremenih biomaterijala proširio je mogućnosti za obavljanje estetske hirurgije. Nove, anatomski dizajnirane proteze skočnog zgloba pokazale su se podjedanko uspešnim kao i proteze kolena i kuka.

– Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje, jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva – kaže dr Jevtić.

Na pitanje da li operacije stopala u ovim slučajevima mogu da budu opasne i rizične, Jevtić naglašava da jednostavne operacije zapravo ne postoje, jer svaku prate određeni rizici.

– Uvek postoji rizik od krvarenja tokom operacije, infekcije ili u veoma retkim situacijama, smrtnog ishoda – kaže Jevtić. – U hirurgiji stopala, ove komplikacije su realno manje nego u drugim granama ortopedije i hirurgije, ali, nažalost, postoje. Zbog toga je važno operaciju dobro isplanirati i sagledati sve rizike.

OBUĆA ŠTETI I POMAŽE

Neadekvatna obuća može da ima veliki uticaj na stvaranje i pogoršanje mnogih problema.

– Obuća sa visokom potpeticom je povezana sa stečenim ravnim stopalom i pojavom čuklja – potvrđuje doktor Jevtić. – S druge strane, ortopedski ulošci i adekvatna, udobna, široka obuća sa ravnom potpeticom može usporiti, i zaustaviti dalje napredovanje nekih deformiteta.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Press.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter